”Personalen fick beröm av räddningstjänsten”

Efter nattens brand på äldreboendet Wesslandia i Karlholmsbruk fördes en kvinna i 80-årsåldern och två ur personalen till sjukhus. ”Personalen mår efter omständigheterna bra”, säger enhetschefen Helen Pellonpää.

Helen Pellonpää är enhetschef på boendet Wesslandia i Karlholmsbruk.

Helen Pellonpää är enhetschef på boendet Wesslandia i Karlholmsbruk.

Foto: Privat/Peter Frisberg (UNT arkiv)

Karlholmsbruk2019-11-16 11:56

Räddningstjänsten larmades om branden vid 01:30 under natten till lördagen. Då hade brandlarmet gått och personalen upptäckt rök i byggnaden.

Trots ett snabbt släckningsarbete behövde tre personer föras till sjukhus med ambulans. En av dem är en kvinna i 80-årsåldern, som bor på äldreboendet och i vars rum branden inträffade. Hon vårdas nu för allvarliga skador på Gävle sjukhus.

– Hon mår efter omständigheterna bra. Skadorna hon har fått kommer från röken – hon fick inga brännskador, säger Helen Pellonpää, enhetschef på Wesslandia.

De två andra personerna som fördes till sjukhus är personal som arbetade nattpass på boendet. De kunde lämna sjukhuset under lördagsmorgonen och ska enligt Helen Pellonpää må bra.

– De åkte in för att kontrolleras och kunde sedan åka hem.

Ska någon av dem arbeta mer i helgen eller får de ledigt?

– En av dem är inbokad på ett pass i natt och vill jobba som vanligt. Men om de hade velat vara lediga hade vi såklart ordnat det, säger Helen Pellonpää.

När räddningstjänsten kom fram till boendet hade personalen börjat evakuera ett antal av de boende. Helen Pellonpää framhåller att de agerade precis som det är bestämt att de ska göra vid brand:

– De gjorde allting helt rätt och fick beröm av räddningstjänsten. Så vi har inte gjort någonting fel.

Wesslandia drivs av Tierps kommun och har 84 rum. Polisen uppgav under natten att branden kan ha orsakats av att en elljusstake började brinna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!