För Viktoria Söderling har det varit ett händelserikt dygn. På måndagskvällen hade Tierps Socialdemokratiska Arbetarkommuns extra representantskap. Där nominerades Viktoria Söderling till oppositionsråd i Tierps kommunfullmäktige.

– Det känns bra och jag vet att jag står inför en tuff uppgift. Jag känner mig peppad att köra i gång och känner ett stort stöd från partigruppen, säger Viktoria Söderling.

Var det självklart att tacka ja?

– Nej, det var det inte. Jag har ett civilt jobb som jag trivs otroligt bra med och det känns jättetråkigt att lämna det för att vara tjänstledig. Jag har levt nära politiker i hela mitt liv och vet att det tär på hela familjen. Min man fick vara med och säga sitt.

Viktoria Söderling är uppväxt i en politikerfamilj där pappan är regionrådet Börje Wennberg (S).

– Jag har fått vara med på nära håll och fått se möjligheterna att kunna förändra. Jag har följt pappa, men också Bengt-Olov Eriksson på nära håll. Det är människor som brinner för något, kämpar för att förändra och som lyckas göra förändringar.

Just Bengt-Olov Eriksson, som Viktoria Söderling efterträder, har varit en stor förebild. När Viktoria Söderling fyllde tre tillträdde Bengt-Olov Eriksson posten som kommunalråd för första gången. Viktoria Söderling tror att hon kommer jobba på ett annat sätt än sin föregångare.

– Många frågar hur det är att fylla hans skor. Bengt-Olov har alltid loafers. Han är fantastisk och jag beundrar hans loafers otroligt mycket, men jag har en helt annan fottyp och går ofta i högklackat och har en helt annan ledarstil.

Tror du att rollen som oppositionsråd passar dig?

– Jag tycker att det är fantastiskt kul att motionera och det gör man inte på samma sätt när man sitter i majoritet. Jag är faktiskt den enda i majoriteten som skrivit en motion de senaste åtta åren, säger hon och fortsätter:

– Det är spännande och kul att få tänka sakpolitik och jobba med konkreta förslag. Jag hoppas att det är många i fullmäktigegruppen som kommer skriva motioner, så att vi kan utveckla varandra.