Katarina Södra skola i Stockholm har höga matambitioner. På måndagen var skolans matråd med 16 elever från årskurs 1-6 på studieresa i Norduppland, bland annat för att lära sig mer om potatis från Tierp.
– De är väldigt förväntansfulla. Och de vill skörda potatis.
Det sa Carola Magnusson, när eleverna strömmade ut ur bussen hos potatisodlarna Anneli och Håkan Andersson, Svanby, Tierp, för en potatislektion.

Carola Magnusson är skolkökskock och lagar genom sitt företag bland annat mat åt i dagsläget 2 700 elever i Stockholm, däribland till Katarina Södra.
– För 17 år sedan började jag propagera för bättre skolmat, med ekologiskt och närproducerat. Vi tar jättemycket grönt och kött från Norduppland och vi har aldrig haft annat än ekologiskt och kravmärkt potatis i våra kök, säger hon.

För några år sedan var hon en av de medverkande kockarna i Bert Karlssons tv-serie Matakuten, som rörde om i skolköksgrytorna. I går ledde hon en grupp elever till en praktisk lektion om potatisodling från utsäde till färdig knöl.

Efter en introduktion på gårdsplanen bar det av ut på åkern till den startklara potatisupptagaren. Upp åkte matrådsrepresentanternas kameror, upptagarens sinnrika konstruktion skärskådades och fickor fylldes med knölar, både stora, små och med lustiga former.
Samtidigt delade odlarparet Andersson med sig av sina kunskaper om olika sorter, om hur knölarnas tillväxt gynnas och även hur man får dem att stanna i växten.
– Det går inte att sälja hur stora potatisar som helst, så man tar av blasten för att de ska sluta växa, berättade Håkan Andersson exempelvis.

Med på studieresan var skolans rektor Margareta Scherman. Hon redovisade skolans matfilosofi, präglad av ekologiskt, närproducerat och hemlagat, med all mat lagad från grunden och ett minimum av tillsatser och halvfabrikat.
– Vi måste tillbaka till ursprunget. Mat ska lagas där den ska ätas, sa hon.

Det kan betyda högre råvarukostnader, men ger flera fördelar.
– Vi har väldigt lite svinn, sa rektorn.

En annan vinst är nöjda matgäster.
– Skolmaten är jättebra, varierad och det finns alltid en tanke bakom. Den smakar mycket och gott och vi får alltid nybakt bröd. Det sa Norma Stark, mellan tuggorna på de lunchpannkakor skolans medföljande kökschefer dukat upp under potatisgårdens dignande äppelträd.

Därefter fortsatte studieresan till Untra gårdsglass för ännu en lektion på temat närproducerat och på hemmaplan väntar utvärdering.
– När vi kommer tillbaka ska vi provsmaka de olika potatissorterna härifrån och jämföra smaker, sa Carola Magnusson.