Fastighetsägaren Emil Hurtig Staaf har inte fått någon hyra under det år som han har hyrt ut lägenheter till de rumänska familjerna.
– Det rör sig om hyreskostnader på nästan 350 000 kronor. Jag är rädd att jag inte får tillbaka pengarna men det är upp till Kronofogden att avgöra, säger han.

Nu ska fastigheten säljas och den nya ägaren vill ha huset tomt. Enligt Emil Hurtig Staaf kommer familjerna att bli uppsagda inom kort.

Jonas Segerlund som är enhetschef på socialförvaltningen i Tierp träffade familjerna i Söderfors under förra veckan då fastighetsägaren stängde av elen efter obetalda hyror. Han berättar att det rör sig om 19 vuxna och 17 barn men att det i dagsläget är oklart hur gamla de är och om de är i behov av hjälp. På torsdag kommer socialsekreterare att åka till huset för att starta en utredning.
– Vi kommer bland annat att titta på om de har uppehållsrätt i Sverige, berättar Jonas Segerlund.

För att få uppehållsrätt behövs det en registrering hos Migrationsverket och dokumentet gör det möjligt för EU- och EES-medborgare och deras familjemedlemmar att vistas i Sverige i tre månader utan uppehållstillstånd. Enligt Jonas Segerlund är det lättare för personer som har uppehållsrätt att få hjälp av socialtjänsten men även personer utan uppehållsrätt kan få hjälp i akuta situationer. Då rör det sig främst om pengar till mat.
– Hittills har ingen av dem som bor i huset i Söderfors sökt något bidrag.

Inte heller den rumänska ambassaden har fått några förfrågningar om hjälp.
– Vi känner till dem efter mediernas bevakning, men vi vet inte om de verkligen är rumänska medborgare och de har heller inte varit i kontakt med oss, berättar Raduta Matache, Rumäniens ambassadör i Sverige.

Den rumänska ambassaden har ingen handlingsplan för Söderforsborna men Raduta Matache berättar att de kan få hjälp med temporära pass om de vill återvända till Rumänien. Tierps kommunalråd Bengt-Olov Eriksson (S) tror inte att det finns någon risk för att det blir en ny situation som den i Mehedeby i somras, då hundratals utländska bärplockare inte kunde ta sig hem eller hade råd med sitt uppehälle.
– Det är den här gruppen på 40 personer och så vitt jag vet har det inte kommit fler.

Enligt Bengt-Olov Eriksson är det nu upp till kommunens sociala enhet att göra fortsatta utredningar för att kartlägga om personerna behöver hjälp.