– Bara att vara nominerad till ett pris på galan var stort och att sedan vinna känns otroligt kul och bra, säger Markus Oksanen, en av eldsjälarna bakom arbetet i Älvkarleby IK.

På onsdagskvällen vid den nationella landsbygdsgalan i Tällberg prisades klubben och fick ta emot vinnarpriset i kategorin unga i landsbygdsutveckling.

Så här beskrev juryn klubbens arbete: ”Älvkarleby idrottsförening har genom ett projekt satsat på en framtidens idrottsplats som tar ett stort samhällsansvar för ungas aktivering, bygdens integrationsarbete och skapandet av en positiv generationsövergripande mötesplats".

Artikelbild

| Vinnnare. Markus Oksanen och Älvkarleby IF.

Sedan 2013 har arbetet pågått och i dag har Älvkarleby IP fått en rejäl ansiktslyftning med konstgräsplan, en multisportanläggning och en bana för BMX-cykling.

Bakgrunden till satsningen var att man hos föreningen under flera år märkt att intresset för idrott avtagit bland många barn och unga på bygden. Detta gjorde också att det blev svårare för föreningen att rekrytera spelare till olika lag i fotboll och innebandy.

– Vi märker att den satsning som vi gjort lockat många unga att börja spontanidrotta och så har vi noterat ett ökat intresse att börja i något av våra ungdomslag också, säger Markus Oksanen.

Drygt tre miljoner kronor från i egna medel och olika bidragsgivare samt massor med arbetstid av föreningsmedlemmar har förvandlingen av idrottsplatsen kostat.

Artikelbild

| Idrottsplatsen. Så här ser det ut i dag på idrottsplatsen i Älvkarleby.

– Nu när arbetet på idrottsplatsen börjar bli klart så är planen att försöka skapa ännu flera aktiviteter på idrottsplatsen för att få ytterligare barn och unga att komma till vår förening, säger Markus Oksanen.

Det är det Landsbygdsnätverket som står bakom den nationella landsbygdsgalan. Nätverket består av nationella och regionala myndigheter och organisationer som på olika sätt verkar och jobbar för utvecklingen av de verksamheter och företag som finns på landsbygden och i kustsamhällen. Under galan delades totalt nio olika priser ut.