Ulf Holgersson gör ingen hemlighet av att han är nervös när UNT kommer på besök. Att prata inför folk, framförallt om sitt intresse för naturreligion, är egentligen inte hans grej.

– För det första vill jag inte tvinga på någon något de inte vill tro på. För det andra vill jag inte prata i motvind, säger han.

För han möts ofta av skepsis när han berättar om sig själv som "DreamWeaver" - det namn han använder som shaman och under vilket han vägleder folk i trumresor.

Artikelbild

­­– Därför brukar jag bara prata om det med dem som förstår. Jag är en vägvisare och en inspiratör för de som är intresserade, säger han.

Han kom i kontakt med naturreligion under 90-talet.

– Jag har haft en ganska tuff uppväxt och sökte efter verktyg för att förändra mig och lära känna mig själv, säger han och reser sig upp för att visa ett exempel på hur han med hjälp av djurens personligheter har hittat det.

Han sänker huvudet och låter armarna hänga intill kroppen.

Artikelbild

– Från att ha stått så här och varit osäker, kan jag nu få kraft och energi från till exempel ett lejon, säger han.

Sedan tar han i med hela kroppen och vrålar rakt ut.

Artikelbild

Då finns det inte längre ett spår av nervositeten han nämnde i början av vårt samtal.

Under flera år har han arrangerat trumresor under "På tur i Hållnäs"-dagen och det kommer han göra även i år.

Artikelbild

Det hålls i det stora vita tipitältet som står placerat i hans trädgård.

– Trumresor är en inre resa där djur och växter ger vägledning och kraft. Man tar hjälp av deras visdom, berättar han.

I ett snäckskal ligger salviablad som sprider sin doft när Ulf bränner dem. Röken virvlar upp mot öppningen i taket. Ulf Holgersson slår sig ner i gräset, tar upp en handtrumma och slår taktfast på den, precis som han gör under trumresorna.

– Trumslaget symboliserar moder jords hjärtslag och salvian är till för att rena energier och få oss att släppa tankar och i stället känna, säger Ulf.

Han menar att trumresorna inte behöver vara mer komplicerade än en vanlig meditation.

– Under trumresan ber jag deltagarna slappna av, föreställa sig en skog och ett djur. Djuret de ser representerar en känsla hos var och en och jag hjälper dem att tolka vad.

Vad är det du kan hjälpa dem med, som de inte kan tolka själva?

– Man kan lära sig att tolka själv. Men att förändra eller rannsaka sig själv är inte lätt. Det tar tid och kräver tålamod. Och för att få perspektiv är det bra att ta hjälp av någon annan - oavsett om det är en vän, psykolog eller shaman.