Det var vid kvart över två på tisdagseftermiddagen som räddningstjänsten larmades om skogsbranden i Karlholm i Tierps kommun. Det brann uppe på ett kalhygge och räddningstjänsten gjorde en kraftsamling för att släcka branden. Styrkor från Östhammar, Tierp, Uppsala och Skutskär tog sig till platsen.

– Det rör sig om ett område tre till fyra fotbollsplaner i storlek, sa Joakim Tapper, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral.

Artikelbild

| Personal från Östhammar, Tierp, Uppsala och Skutskär deltog i släckningsarbetet.

UNT:s reporter Kjell Sjöberg befann sig på platsen.

– Det var svårt att få grepp om brandens omfattning. Jag såg ett 20-tal brandmän som bekämpade små fickor med eld överallt. Det var en stor mängd synlig rök.

Helikoptrar assisterade med vattenbombning och vid klockan 17.30 var branden under kontroll. Till en början hade räddningstjänstens personal svårt att bedöma omfattningen av branden.

– Den täta vegetationen gjorde att vi hade svårt att se exakt var och hur mycket det brann i området. Det gjorde att vi bedömde att det behövdes understöd av en helikopter som vattenbombade i området, säger insatsledaren Tommy Johansson.

Artikelbild

| Efter ett par timmars släckningsarbete hade brandpersonalen elden under kontroll.

Helikoptern gjorde också ett stort antal flygningar över området och vattenbombade olika stråk där det brann eller rök ordentligt.

UNT fanns med på plats ute i skogen vid ett av de områden som drabbats hårdast av branden.

Artikelbild

| Flera enheter är på plats i skogen.

– För bara tio minuter sedan brann det rejält här, men efter ett att helikoptern varit här och vattenbombat ett par gånger har vi lyckats släcka elden. Nu återstår eftersläckningsarbete här, förklarade en brandman från räddningstjänsten i Östhammar.