Mannen som är hemmahörande i norra Uppland greps och anhölls i samband med en fordonskontroll vid Öresundsbron, utanför Malmö, i december 2016. I bilen hittades drygt 1 000 liter öl samt stora mängder med sprit och vin som han ska ha inhandlat i Tyskland.

I samband med förundersökningen har polisen på olika sätt kunnat fastställa att mannen gjort fem resor till Tyskland under hösten 2016 för att köpa stora mängder öl, vin och sprit. I mannens mobiltelefon har man också hittat flera sms med beställningar av olika alkoholhaltiga drycker samt annan korrespondens som pekar på att resorna haft en affärsmässig karaktär. I några meddelanden ska mannen också ha berättat för vänner hur mycket pengar som han tjänat på sina resor till Tyskland.

Under tingsrättsförhandlingen har mannen sagt att han köpt alkoholen för eget bruk eller till nära vänner. I domen konstaterar tingsrätten att mannens förklaringar inte är trovärdiga.

I domen sägs också att det är ställt utom rimlig tvivel att mannen bedrivit försäljningsverksamhet av olika alkoholhaltiga drycker och att omfattningen av verksamheten innebär att han gjort sig skyldig till fem fall av grov smuggling.

Rätten konstaterar att minimistraffet för grov smuggling är sex månaders fängelse, men då mannen i stort sätt är ostraffad sedan tidigare blir straffet i stället samhällstjänst i 160 timmar och 50 000 kronor i böter.