Det gapade lite tomt i bänkraderna framför scenen vid hembygdsgården invid Tegelsmora kyrka när Tegelsmoraveckan inleddes, men det kan ha berott på att programmet under premiärdagen var utdraget från klockan 11 till 16:30 och publiken fördelade sig på de olika framträdandena.

Det började med gudstjänst med spelmän i Tegelsmora kyrka. Därefter blev det traditionsenligt allspel vid statyn över spelmanslegenden Eric Sahlström. Och så var det dags för Stina Wollter Band på scenen vid hembygdsgården. Det är nykomponerat band som gjorde sin premiär på Katalin i Uppsala i våras. Micke Olsson spelar gitarr och skriver låtarna, Stina Wollter gör texterna. Bandet spelade bara eget material och låtarna hade ”en doft av country” som det stod i programmet.

En av låtarna hette ”Let it burn” – låt det brinna - och på något sätt kom den att handla om den pågående valrörelsen och om att inte glömma bort sig själv och sina egna inre övertygelser.

– Det är supervalår och informationen från partierna står som spön i backen. Då kan man ha en diskussion med sig själv. Det gäller att hitta sig egen inre eld och låta den brinna, sade Stina Wollter.

Efter hennes band var det dags på scenen för Maria L Hallengren, sångare, musiker och kulturell allkonstnär, och numera också känd som vinnare i av det senaste Just Dance, den lokala Tierpsvarianten av tv-programmet Let’s Dance. I slutet av dagen fick publiken bege sig till Eric Sahlström-institutet i Tobo för att lyssna på den klassiska folkmusikorkestern Södra Bergens Balalajkor i samspel med nyckeharpisten David Eriksson.

lars.h.gunnarsson@unt.se