Stort minus kan bli plusresultat istället

Ett minusresultat på knappt 20 miljoner kronor kan bli ett överskott på fem miljoner kronor för Tierps kommun. Det menar kommunens högsta tjänstemän.

Veikko Niemi, ekonomichef, och Randi Graungaard, kommundirektör, förklarar att Tierps kommuns resultat för 2019 kommer att sluta på ett överskott på 5 miljoner kronor och inte en minus på 20 miljoner kronor.

Veikko Niemi, ekonomichef, och Randi Graungaard, kommundirektör, förklarar att Tierps kommuns resultat för 2019 kommer att sluta på ett överskott på 5 miljoner kronor och inte en minus på 20 miljoner kronor.

Foto: Kjell Sjöberg

Ekonomi2019-10-30 08:02

När delårsrapporten (januari till augusti) presenterades för en tid sedan för politikerna i kommunstyrelsen så var prognosen ett minusresultat på knappt 20 miljoner kronor för 2019 istället för ett budgeterat plusresultat på 13,3 miljoner kronor för Tierps kommun.

Vid mötet fick kommundirektören Randi Graungaard i uppdrag att göra mera fördjupade analyser av räkenskaperna samt titta på kostnadsutvecklingen fram till och med september månad. 

Det arbetet har nu gjorts och slutsatsen är att kommunen kommer att göra ett plusresultat på cirka fem miljoner kronor.

– På flera verksamhetsområden liksom när det gäller så kallade komponentavskrivningar kommer vi att göra betydligt bättre resultat än vi tidigare trott, säger Veikko Niemi, nytillträdd ekonomichef i kommunen.

Komponentavskrivningar används vid större investeringar som fastigheter där man delar upp och varierar avskrivningarnas storlek för olika delar av investeringen beroende på nyttjandetid. 

– Beroende på detta så minskar kostnaderna för komponentavskrivningarna med tolv miljoner kronor, säger Veikko Niemi.

Även personalkostnaderna var för högt beräknade på flera verksamhetsområden liksom kostnader för bland annat datorer och möten samt hyreskostnaden för ombyggda kulturhuset Möbeln.

Vad beror detta på?

– Det kan nog handla om en viss försiktighet ute i verksamheten och att man överskatter istället för underskattar sina kostnader, säger Randi Graungaard.

Veikko Niemi har även gått tillbaka i kommunens räkenskaper de sista tio åren och noterat liknande mönster som i år när det gäller att bedöma kostnader. Han förklarar att kommunen på nästa stora chefsmöte i höst kommer att ha en första utbildning i ekonomiskt prognosarbete.

Varför gör ni detta just nu?

– Det är en mera utsatt ekonomisk situation nu som gör det mera nödvändigt med den här typen av genomgångar och åtgärder, säger Randi Graungaard. 

I delårsrapporten för årets första åtta månader (januari till och med augusti) var det ekonomiska utfallet ett överskott på 35 miljoner kronor. När Veikko Niemi tittar på siffrorna knappt två månader senare så är överskottet fortfarande stort. 

– Den sista september var det ett plus på 53 miljoner kronor och det finns inga signaler på stora extraordinära kostnader som kommer att påverka resultatet, säger Veikko Niemi.

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!