Tierps låtverkstad består av ett 15-tal elever från kulturskolan i Tierp. Elever som tycker om att spela folkmusik tillsammans och som får lära sig att göra det på gehör.

– När vi har enskilda lektioner i kulturskolan är det noter som gäller, men när vi ses i låtverksta'n låter vi känslorna och egna tolkningar komma fram, säger 17-åriga Cornelia Carleson från Karlholmsbruk.

Tierps låtverkstad brukar delta i olika spelmanstämmor och när de fick en förfrågan från Tierps sockens hembygdsförening om att spela på hembygdsgården i Husbyborg, strax söder om Tierp, kändes det givet att de skulle arrangera just en spelmanstämma.

Artikelbild

| Under allspelet var det många spelmän som samsades på scenen.

Den första i sitt slag ägde rum på söndagen och 20-åriga Vilhelm Hellsten från Söderfors är glad över den goda uppslutningen:

– Vi hade ingen aning om hur många som skulle komma, men det här liknar succé och det kommer helt klart att bli en fortsättning nästa år.

Stämman inleddes med ett allspel där bland annat Tierpspolskan, Tolftapolkett och Väddövalsen spelades.

Därefter intog arrangörsgänget själva scenen – den här dagen bestående av ett gäng på tio spelmän – och sedan följde spelningar enligt ordningen på det spelschema som satts upp vid sidan om scenen; där alla som ville fick skriva upp sig för att framföra några låtar.

Artikelbild

| På spellistan fick de spelmän som ville skriva upp sig för en plats på scenen.

Hela tiden fanns också hembygdsföreningens medlemmar på plats för att servera kaffe och korv till besökarna.

– Vi är bra på markservice och Tierps låtverkstad är bra på att spela.

Artikelbild

| Arrangörerna av Husbyborgstämman - Tierps låtverkstad - spelade från scenen.

– Det är en utmärkt kombination och det är roligt när det händer något i bygden, säger Anna Ahlin.