Hela familjen Ahmad-Samim fanns på plats i fullmäktigesalen i kommunhuset för att delta i firandet när pappa Noour Ahmad-Samim och mamma Anisa Samim blev firande och uppmärksammade av Tierps kommun.

– Jag är både stolt och hedrad att få bli medborgare i Sverige som är ett land som står för fred, rättvisa, jämlikhet och demokrati, säger pappa Noour Ahmad-Samim.

Familjen kom till Sverige och Tierp för nio år sedan från Afghanistan av politiska skäl. Noour Ahmad-Samim arbetar på vårdcentrum i Tierp där han gör sin AT-tjänstgöring som läkare medan mamma Anisa Samim väntar på att få gå en utbildning för att konvertera sin läkarutbildning från Afghanistan för att kunna jobba i Sverige.

Artikelbild

| Det var många som ville vara med när Tierps kommun uppmärksammade sina nya svenska medborgare.

Det var kommunfullmäktiges ordförande Barbro Wiklund (S) som ledde ceremonin i kommunhuset där de 48 kommunmedborgare som blivit svenska medborgare det senaste året välkomnades.

Wiklund berättade att nationaldagen bland annat firas till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523 och att Sverige då åter blev ett fritt land samt att 1809 års regeringsform skrevs under den 6 juni 1809.

– En annan viktig del i nationaldagsfirandet är att välkomna alla er som valt att ta ett stort steg och lämna er hemländer för att komma till Sverige och nu bli svenska medborgare, förklarade Barbro Wiklund.

Efter ceremonin i kommunhuset fortsatte firandet för de som ville på Gammelgården i Tierp med fika, lekar, musik och dans.