– Tanken med att kommunen inrättar arbetsstipendiet är att ge konstnärer möjlighet att jobba med sitt konstnärskap samt att ytterligare öka det kulturella utbudet i kommunen, säger Louise Magnusson, kultursekreterare i Tierps kommun.

Förra året beslutade kommunen att tillämpa den så kallade enprocentregeln när det gäller konstnärlig gestaltning i samband med byggprojekt. Det beslutet har, enligt kommunen, lett till flera arbetstillfällen för konstnärer och ett ökat kulturutbud i Tierps kommun.

Bland annat i samband med bygget av elevboendet vid Högbergsskolan tillämpades regeln. På en av husväggarna vid boendet finns ett konstverk som heter måne och tall och är en glasskapelse med inslag av bladguld. Även vid utställningar samt vid ombyggnaden av kulturhuset Möbeln har regeln tillämpats.

Artikelbild

| Kultursekreterare. Louise Magnsson.

– Stipendiet vänder sig till olika typer av konstnärer som exempelvis bildkonstnärer eller de som håller på med dans. De som söker ska vara verksamma i Tierps kommun och ha minst tre års yrkeserfarenhet eller en högskoleutbildning, förklarar Louise Magnusson.

Stipendiet delas ut en gång per år och för 2018 är stipendiesumman 50 000 kronor.