Tolftaföretag gör miljonaffär i Zambia

Företaget ND Power - med basen i Tolfta utanför Tierp - är på väg mot sin första större affär i Zambia när det gäller lagring och användning av solenergi.

Här tar Azelios vd Jonas Eklind (till vänster) och ND Powers Pär Oscarsson i hand och bekräftar överenskommelsen när det gäller framtida leveranser av lagringsutrustning för solenergi.

Här tar Azelios vd Jonas Eklind (till vänster) och ND Powers Pär Oscarsson i hand och bekräftar överenskommelsen när det gäller framtida leveranser av lagringsutrustning för solenergi.

Foto: Privat

Solenergi2019-10-22 15:59

Nyligen kom ND Power och det börsnoterade företaget Azelio överens om en avsiktförklaring - ett så kallat memorandum of understanding (MoU) som innebär att Azelio bidrar med anläggningar som kan lagra energi från solceller och producera elektricitet under dygnets alla timmar i Zambia.

– Nu får vi förutsättningarna att jobba fram ett projekt för att etablera en anläggning med solpaneler på en större boendekomplex i Zambia för försörjning av elektricitet utan avbrott, förklarar Pär Oscarsson, vd och en av grundarna av företaget.

ND Power är ett relativt nystartat företag som arbetar med att utveckla olika tekniska och kommersiellt gångbara energilösningar för solvärme och solceller i södra Afrika. 

Projektet har pågått under en längre tid och Pär Oscarsson förklarar att ND Power sökt en partner som kan leverera en lagringsanläggning.

Enligt Pär Oscarsson så har Karibadammen, som är viktig för elförsörjningen i Zambia, drabbats hårt av de senaste årens torka, vilket lett till många strömavbrott samt påverkat elpriserna som stigit rejält.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna leverera tillförlitliga tekniska lösningar på bland annat den afrikanska landsbygden till bra ekonomiska villkor.

Pär Oscarsson bedömer att affären i Zambia är värd flera miljoner kronor.

Förutom kontor i Tolfta utanför Tierp så finns företaget även på plats och har verksamhet i Lusaka i Zambia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!