Det evenemang som sedan förra året heter Lövstadagarna har funnits i ett kvarts sekel och det arrangeras gemensamt av Lövstabruks företag och föreningar.

– Många av programpunkterna och aktiviteterna inriktas mot barnfamiljer och en skön kontrast till det är den kammarmusikfestival som pågår parallellt i bruket under helgen, säger Ulrika Borger Dåderman, verksamhetsansvarig vid Stiftelsen Leufsta på Lövstabruks Herrgård.

Bland det barnvänliga finns möjligheten för barn att få prova på snickeriets konst i det gamla finsnickeriet i verkstadsbyggnaden. Ett snickeri som drevs av Gottfrid Skytt och hans bror Manne fram till 1960-talet och som sedan 2013 är ett välbevarat museum.

Artikelbild

| Celeres Nordica bjöd på tornerspel i Lövstabruk på lördagen, som en del i de pågående Lövstadagarna.

– Intresset är stort. Redan innan vi hade öppnat för dagen kunde vi räkna till tjugotalet besökare, säger Lars Nyström, guide på museet och barnbarn till finsnickaren Gottfrid Skytt.

Syskonen Ludwig och Isabella Luxhöj von Knorring från Gävle tycker om att snickra. Ludwig berättar att han byggt en koja, rivit den och nu ska bygga en ny.

– Det här är första gången vi besöker Lövstadagen och det finns mycket roligt för barnen att göra, säger mamma Daniela Luxhöj.

Ute på dammen flyter två jättestora plastbollar omkring. I den ena försöker Zandra Scherdin från Vendel gång på gång att resa sig upp. Med skiftande resultat.

Artikelbild

| Celeres Nordica bjöd på tornerspel i Lövstabruk på lördagen, som en del i de pågående Lövstadagarna.

– Jag hade aldrig provat förut. Det var svårt att stå, men ändå jätteroligt, säger hon när hon dragits in till land igen.

En av höjdpunkterna under lördagen är det Uppsala-baserade riddarsällskapet Celeres Nordicas tornerspel. Det äger rum på gräsplanen mellan stora och lilla magasinet och inspirerade av den fotbollsfeber som råder just nu presenteras lagen inledningsvis genom sina lagkaptener.

Artikelbild

| Tioåriga Zandra Scherdin var ett av de barn som provade på att gå på vatten i en jätteboll under Lövstadagarna i Lövstabruk.

Längre fram i spelen går också det svenska laget till pausvila med tre poäng och utan att göra några byten, efter att ryttarna visat sina färdigheter i bland annat hanteringen av spjut.

– Celeres Nordica brukar besöka oss vartannat år och det är alltid uppskattat när de kommer hit, säger Ulrika Borger Dåderman och fortsätter:

Artikelbild

| Koncentrationen var stor hos sexåriga Ludwig Luxhöj von Knorring när han besökte Lövstadagarna och där fick prova på att snickra.

– Mycket annat återkommer också under Lövstadagarna, men en nyhet är att vi i år har bjudit in försäljare av gårdsprodukter.

Det kan ses som en fortsättning av EU-projektet Måltid Leufsta, som genomförts för att stärka intresset, kunskapsöverföringen och samarbetet kring lokala råvaror och mattraditioner – med utgångspunkt från Lövstabruks kulturmiljö.