Det är inte bara den äldre generationen som satsar på broddar. Numera har även yngre personer behov av halkskydd för att till exempel kunna fortsätta löpträningen under vinterhalvåret.

Men det är förstås olika behov som ska tillgodoses.

– Idag finns det mycket att välja på. Det mest populära är skor med broddar, men de kostar rätt mycket, säger han.

Artikelbild

| Ingrid Ljungmark har inte köpt några broddar ännu. Hon litar på rullatorn som stöd. – Jag går egentligen bara mellan hemmet och färdtjänsten så jag tror jag klarar mig, säger hon.

Han är förvånad över att inte fler väljer att ge varandra ett par skor med broddar i present.

– Maken kan ge till hustrun och vice versa. Eller så ger man ett presentkort till sina föräldrar så att det blir lite mindre pengar när de ska handla. Skorna är riktigt bra, det är inte bara att de har broddar utan hela sulan, gummiblandningen, det gör att man får bra grepp och risken att halka minskar, säger Pelle Melin ägare till Melins cykel- och sport.

Han tycker att man gott kan komplettera halkskydden med ett par stavar.

– Då får man verkligen en fyrhjulsdrift. Det är bra för balansen och det ger lite extra muskelträning, säger han.

Ingrid Ljungmark har inte lyssnat på det örat utan tycker att hon inte går så mycket att hon behöver broddar. Hon håller sig i rullatorn när hon går sina korta promenader till bilen och tillbaka hem.

– Jag har nog broddar hemma men de använder jag inte, säger hon där hon sitter i taxikön utanför vårdcentralen.

Hon rör sig inte så mycket numera, eftersom hjärtat krånglar. Men tränar gör hon regelbundet.

– I år fyller jag 90 år och sonen 70, berättar Ingrid Ljungmark, som ser fram mot att fira tillsammans med både barn, barnbarn och barnbarnsbarn.