Turistbyrån i Lövstabruk kan försvinna

Flera föreningar och organisationer i Tierps kommun får indragna bidrag. Nu är deras verksamheter hotade.

 Josephina Wesström Juhlin, verksamhetsansvarig hos Stiftelsen Leufsta, är kritisk till att Tierps kommun drar in delar av sitt bidrag till stiftelsen.

Josephina Wesström Juhlin, verksamhetsansvarig hos Stiftelsen Leufsta, är kritisk till att Tierps kommun drar in delar av sitt bidrag till stiftelsen.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierps kommun2019-11-14 20:00

–  Vår verksamhet går jämt upp som det är i dag. Utan de här 70 000 kronorna som vi får av kommunen kommer vi inte att kunna fortsätta att driva vår turistbyrå på somrarna, säger Josephina Wesström Juhlin, verksamhetsansvarig hos Stiftelsen Leufsta.

Stiftelsen ansvarar för turistbyrån och den verksamhet som genomförs på herrgården och andra bruksbyggnader i Lövstabruk. Turistbyrån är öppen och bemannad från midsommar och till mitten av augusti varje år.

–  Vi vet att många besökare har ett behov av en personlig kontakt och att få personliga råd och möjligheten att ta en broschyr. Det går inte att ersätta med någon digital lösning som det politiska styret vill, säger Josephina Wesström Juhlin.

Även pengarna till de informationscenter som finns vid Tierpsporten (vid E4:an) och Örbyhus slott dras in i kommunens budget för 2020. Totalt handlar det om 220 000 kronor. 

Även företagarföreningen Näringsliv i Samverkan (NIS) blir av med 150 000 kronor av sitt stöd på 200 000 kronor. De kommunalpengarna har gått till en administrativ deltidstjänst (20 procent), företagskvällar och en lokal företagsgala.

– De pengar som blir kvar räcker till företagsgalan. Företagarkvällarna kommer att frysa inne och administrationen får vi försöka lösa med ideella insatser, säger Camilla Werme, projektledare på NIS. 

Camilla Werme kommer ändå att bli kvar hos NIS och jobba med ett centrumprojekt tack vare ett ekonomiskt bidrag från statliga Jordbruksverket.

Lövstabruk.
Lövstabruk.
Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!