Nja, det är en liten överdrift, men hur som helst så fick ­Mari-Ann Kuusk-Wikström från Kulturskolan i Tierp, som leder Låtverkstad, själv söka upp och fråga arrangörerna innan de debuterade på Vinterstämman.

När spelmansstämman Vinterstämman öppnas nu på lördag den 3 februari står Låtverkstad på deras scen för tredje året.

Den här gången var det arrangörerna som tog kontakt med Låtverkstad.

– Våra framträdanden på Vinterstämman har verk­ligen blivit omtyckta, vi har fått god respons, det är vi glada över, säger Mari-Ann Kuusk-Wikström som leder gruppen.

Låtverkstad består av ett tiotal ungdomar som går på Kulturskolan och har ett gemensamt; de älskar att spela folkmusik. Genom Låtverkstad får de möjlighet att dyka djupare i genren.

– Gruppen bildades på ett ganska så spontant sätt. På somrarna spelade en grupp elever folkmusik från Kulturskolan för Strömsbergs folkdansare på ett evenemang i Strömsberg. Ungdomarna blev så förtjusta i att spela folkmusik så de ville fortsätta och därför bildades Låtverkstad som en grupp ur Kulturskolan, säger Mari-Ann och fortsätter:

– Vinterstämman är den enda spelmansstämman här i trakten på vintern. Det är perfekt för oss. Sommartid finns många spelmansstämmor, men då kan det vara svårt att samla ungdomarna i Låtverkstad till att spela på spelmansstämmor eftersom de då har sommarlov.

På Vinterstämman spelar hela ensemblen i Låtverkstad många traditionella spelmanslåtar från bygden. En mer lämplig plats för detta musikaliska fyrverkeri än Eric Sahlström Institutet kan man knappast tänka sig. Eric Sahlström var en svensk nyckelharpspelare och riksspelman från Tobo.

– Vi ser fram mot Vinterstämman, det är alltid roligt för ungdomarna att få framträda på scen. Alla tycker om att få applåder, ler Mari-Ann Kuusk-Wikström.

Vinterstämman är en spel- och dansstämma på Eric Sahlström Institutet i Tobo öppnar klockan 14. Det blir buskspel och dans till spelmansmusik. Jernbrukarna med Lelle spelar till dansen under eftermiddagen. Under dagen delas bland annat ett stipendium ut till spelmannen Sture Sahlströms minne.

Arrangörer är Tierps Spelmanslag, Västlands Spelmanslag, Strömsbergs Folkdansgille, Söderfors Bruks­kapell, Lövstabygdens Spelmän och Älvkarleby Folkdans­gille i samarbete med Eric Sahlström Institutet i Tobo.