Tierp

Både oppositionsrådet Sara Sjödal (C) och Lars-Göran Birkehorn (M) menar att Socialdemokraterna och Miljöpartiets beslut att det kommunala fastighetsbolaget ska köpa crosshallen för 6 miljoner kronor samt de tidigare besluten att bygga om kulturhuset Möbeln (45 miljoner kronor) och Vegavallen (35 miljoner kronor) är fattade utan ordentliga ekonomiska och politiska diskussioner i kommunfullmäktige.

– Varför ska kommunen köpa och drifta ytterligare en fritidsanläggning när vi vet att de vi har, exempelvis Vendelbadet, är i stort renoveringsbehov och kommer kosta stora summor? Dessutom är de mycket stora investeringarna vid Vegahallen och Vegavallen i slutskedet, investeringar som blev ruskigt mycket dyrare än vad som först var tänkt. Kommunen har inte råd med allt detta! Var ska pengarna komma ifrån, frågar sig Sara Sjödal.

Artikelbild

| Sara Sjödal (C) är oppostionsråd.

Men investeringarna har ju diskuterats i den politiska sammansatta styrelsen i Tierp kommunfastigheter?

– De är skillnad på bolagets styrelse och att diskutera frågorna politiskt. De politiker som sitter i bolagsstyrelsen ska ha företagets bästa för ögonen och inte de politiska argumenten och bedömningarna som man diskuterar och tar hänsyn till i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Det här kortsluter den politiska diskussionen, förklarar Sara Sjödal som fortsätter:

– När det gäller köpet av crosshallen fick jag läsa om det i UNT.

Lars-Göran Birkehorn Karlsen konstaterar att kommunen kan komma göra ekonomiskt underskott på 16 miljoner kronor för 2018.

Artikelbild

| Lars-Göran Birkehorn (M).

– Att i det läget säga ja till ett köp av en crosshall som innebär nya miljonkostnader för kommunen är inte att hantera skattemedel på ett ansvarsfullt sätt, menar han.

Sara Sjödal och Lars-Göran Birkehorn Karlsen menar att det är de kommunala kärnverksamheterna vård- och omsorg och skolan som ska prioriteras.

– I dag finns ett behov av undersköterskor i kommunen och industriarbetare till de lokala företagen, men vi lyckas inte utbilda tillräckligt många. Här bör vi lägga våra resurser, menar Lars-Göran Birkehorn Karlsen. Efter UNT:s artikel i fredags om köpet av crosshallen har diskussionerna varit många på sociala medier.

Bland annat har flera kommunanställda varit kritiska och menat att det inte är rimligt att det införts anställningsstopp samt inköpsstopp av kontorsvaror och skolmaterial i deras verksamheter medan det köps en crosshall.

Från Söderfors kommer synpunkter om att allt fokus ligger på Tierps tätorts utveckling och påminner om att det finns ytterligare ett antal orter i kommunen.