Flera ivriga hundvalpar dyker upp vid Tierps Brukshundsklubb på söndagsmorgonen. Det är inte det lättaste att dämpa de unga hundarna, som väldigt gärna skulle vilja ägna förmiddagen åt lek med de nya kompisarna.
– I dag ska vi prata om en inlärningsordning som man kan använda sig av med de ord man ska lära hunden, säger instruktören Jannica Helmersson
Deltagarna sprider ut sig på gräsmattan och börjar träna, medan Jannica Helmersson hojtar instruktioner.
– Det är viktigt att belöna, ni har väl gott godis med er?
– Stå på er, har man sagt sitt ska hunden sitta.

Ingela och Christer Waller tränar valpen Alex att sitta på kommando. Alex är en blandning mellan flatcoated retriever och border collie och full med energi.
– Vi har haft hund tidigare, men vill fram för allt att han ska lära sig umgås med andra hundar och man får bra tips också, säger Ingela Waller.
Även Elisabeth Mårtensson med valpen Zorro, tycker att det sociala samspelet med andra hundar är viktigt att öva på.
– Vi brukar även träna Zorro genom att åka tåg eller åka in till staden, så att han blir trygg i olika situationer, säger hon.

Åsa Törmä är utbildningsansvarig för Tierps Brukshundklubb, hon berättar att klubben förutom valpkursen även har kurser i agility, allmänlydnad och rallylydnad.
– Vi har också hundpromenader på torsdagar klockan 19, då samlas vi utanför kommunhuset i Tierp, säger hon och fortsätter:
– Klubbens motto är att vi ska få alla svansar att vifta.