I kommunhuset i Tierp pågick arbetet under hela onsdagen med att ta om hand och räkna de 1 336 förtids- och poströsterna. När samtliga röster var räknade kunde valnämnden konstatera att mandatfördelningen inte förändras. Socialdemokraterna tappar fem mandat jämfört med 2014 års val.

– Det har varit ett speciellt val. Man kan se nationellt att många som har suttit vid makten har tappat samtidigt som Sverigedemokraterna har gått fram. Det är ett tydligt tecken på missnöje, säger Bengt-Olov Eriksson, (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Likt statsministern Stefan Löfven sträcker han nu ut en hand mot Alliansen för att förhindra att SD får politiskt inflytande. Alliansen är nu det största politiska blocket med 21 av totalt 49 mandat i fullmäktige.

– Om resultatet håller i sig får SD en vågmästarroll och det vill vi undvika. Men vi har inte tagit ordentlig kontakt med Allianspartierna än, säger Bengt-Olov Eriksson.

Vad valet innebär för hans egen roll inom partiet kan han i nuläget inte svara på.

– Vi har inte haft några interna diskussioner om det än, säger Bengt-Olov Eriksson och tillägger att han har mer att ge.

Centerpartiet är nu det näst största partiet efter Socialdemokraterna. Sara Sjödal, centerpartist och oppositionsråd, klargjorde redan under valkvällen att Alliansen är redo att ta över styret i kommunen.

– Vi gick till val på att det behövs ett nytt styre i Tierps kommun och resultatet stärker den bilden. Vårt parti har stor erfarnhet som nya krafter vilket ger en bred kompetens, säger Sara Sjödal.

Läs mer: Alliansen redo att ta över makten