Viktoriansk modevisning i Lövstabruk

Augusta Lundin var en av Sveriges största modedrottningar. På lördag blir det modevisning i Lövstabruk där en del av hennes klänningar visas upp.

Under lördagen blir det modevisning i Lövstabruk där klänningar av 1800-talssnitt visas upp.

Under lördagen blir det modevisning i Lövstabruk där klänningar av 1800-talssnitt visas upp.

Foto: Per Lidvall

Lövstabruk2019-10-19 08:57

Augusta Lundin levde på 1800-talet och under senare delen av århundradet drev hon ett stort och inflytelserikt modehus på Brunkebergstorg i Stockholm. Bland kunderna fanns det svenska kungahuset och drottning Sofia, stora delar av adeln, nobelpristagaren Selma Lagerlöf samt många andra. 

Nu på lördag blir det en viktoriansk modevisning på 1700-talsherrgården i Lövstabruk där en del av Augusta Lundins skapelser visas upp.

– Visserligen är herrgården från 1700-talet, men miljön är fantastisk och vad kan egentligen passa bättre än att ha en modevisning i den miljön när man visar upp Augusta Lundin praktfulla och vackra klänningar, säger Josephina Wesström Juhlin, verksamhetsansvarig hos stiftelsen Leufsta som tillsammans med företaget Romantik och Adrenalin står för arrangemanget.

Under modevisningen kommer ett drygt tjugotal klänningar att visas upp i en av de stora salarna. Ett stort antal av klänningarna kommer från Josephina Wesström Juhlin privata samling medan några kommer från Lövsta bygderåd.

– Jag har alltid fascinerats av äldre klänningar och samlat på dem sedan jag var ung, säger Josephina Wesström Juhlin.

Under modevisningen kommer Josephina Wesström Juhlin att berätta en del historier om klänningarna och där det är möjligt även att berätta vem som bar dem.

– Vi kommer att dela upp visningen i två delar med en paus där det bland annat blir kakbuffé, berättar Josephina Wesström Juhlin.

Den här gröna tvådelade dräkten med sammetsdetaljer har gjorts av Augusta Lundin.
Den här gröna tvådelade dräkten med sammetsdetaljer har gjorts av Augusta Lundin.
Karta: Lövstabruk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!