Domstol öppnar för mineralundersökning

Förvaltningsrätten kör över Tierps kommun och ger företaget McKnight Resources klartecken att söka efter mineraler i Florarnas naturreservat.

Förvaltningsrätten öppnar för sökning efter mineraler i naturreservatet Florarna.

Förvaltningsrätten öppnar för sökning efter mineraler i naturreservatet Florarna.

Foto: Erika Hagegård/arkiv

Tierps kommun2019-10-07 17:59

Det var i juni i år som den statliga myndigheten Bergsstaten gav det Uppsalabaserade företaget tillstånd till undersökningar i Florarnas naturreservat (som ligger i gränsområdet mellan Tierp och Östhammars kommuner) för att kartlägga förekomsten av bland annat koppar, zink och sällsynta jordartsmetaller som skandium och yttrium som används i smarta mobiler, surfplattor och datorer. 

Beslutet överklagades av Tierps kommun till förvaltningsrätten. Från kommunens sida menade man att undersökningar inte skulle få göras på grund av de höga natur- och friluftvärdena samt att Florarna är viktigt ur ett vattenperspektiv.

Nu har förvaltningsrätten kommit med sin dom. I domen hänvisar förvaltningsrätten till minerallagen och säger att beslutet inte angår Tierps kommun då kommunen varken är fastighetsägare eller annan rättighetsägare i Florarna. Som grund för beslutet hänvisar rätten till tidigare rättsfall där kommuner som inte varit sakägare inte haft talesrätt.

– Vi har förstått att minerallagen inte ger oss möjlighet att överklaga, men längre fram i processen när miljöbalken tillämpas har vi rätt att överklaga, säger Jenny Lundström (MP), ordförande i utskottet för samhällsbyggnad i Tierps kommun.

Åsa Persson som är bergmästare på Bergsstaten förklarar att företaget inte kan påbörja några undersökningar.

– Väljer företaget nu att gå vidare med sina planer måste de lämna in en arbetsplan på vad de ska göras. Den kommer att prövas mot minerallagen och annan lagstiftning som miljöbalken, förklarar Åsa Persson.

Karta: Florarna naturreservat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!