Garnmässans popularitet stack i höjden

Garnmarknaden på Laxön blev en pangsuccé med över 3000 stickningsintresserade besökare. Ett nischat intresse som är i ropet, menar en av arrangörerna.

Såhär såg det ut när årets Garnmarknad var igång på Laxön. 3000 besökare var på plats för att prata stickning och klämma på garn.

Såhär såg det ut när årets Garnmarknad var igång på Laxön. 3000 besökare var på plats för att prata stickning och klämma på garn.

Foto: Josefin Näsström

Tierps kommun2019-10-05 21:02

– Vi ville ha en marknad som var extremt nischad men samtidigt mysig och härlig. Men nu har det vuxit oss ur händerna.

Det säger stickfantasten och Mehedebybon Madelene Linderstam, en av arrangörerna bakom förra helgens garnmarknad på Laxön i Älvkarleby. 

Tillsammans med Josefine Hedlund och Lina Ottemark, den senare bosatt i Untra i norra Uppland, har hon podcasten Stickkontakt. En podd om stickning och garn, som spann vidare till att bli sticknings-retreaten "Stickhelg" där deltagare får äta god mat, dricka vin, medverka i workshops och såklart sticka loss.

– Vi började med Stickhelg för tre år sen och det blev jättemysigt. Vi tänkte att man kunde ha en marknad och sälja garn nästa gång och då kom det busslaster med 1500 besökare utan att vi ens gjort reklam. Hur hitta de hit, utbrister Madelene Linderstam.

Första marknaden hölls i Lövstabruk, men årets upplaga, den andra, förlades till Stora hallen på Laxön. Fler besökare kunde få plats, men det viktigaste för stickpoddarna var att rätt känsla fanns.

– Vi skulle kunna göra det hur stort som helst, men vi vill ha det intimt och mysigt. Det ska kännas som en basar. Om vi har det i en stor mässhall blir det något helt annat av det.

3000 besökare vallfärdade till Norduppland för att trängas bland försäljningsbord och, som Madelene Linderstam säger, känna och klämma på garn från hela landet. Att besökstrycket var stort och publiken varierad, tror hon beror både på alla försäljare de lockat dit, men också på att stickning och handarbete verkligen är i ropet.

– Det är ett motsvar på konsumtionssamhället. Man vill göra medvetna val. Slit och släng är ofräscht och samtidigt får man komma bort från skärmar, ta det lugnt men samtidigt låta hjärnan jobba.

Ledorden för nästa år är att inte nödvändigtvis bli större, men att i stället hitta strategier för att göra det lugnare för besökarna, som i år fick trängas en del i hallen.

– Det är ett angenämnt problem att det kommer mycket folk, men det får inte bli för trångt. Vi hade en lång lista med försäljare som inte fick plats och det var tråkigt. Jag vill skicka ut till folk: ordna fler garnmarknader, säger Madelene Linderstam.

Hann du med att sticka något i helgen?

– Det gjorde jag typ inte! Jag hann med att sticka tre centimeter på en kofta. Men det var 100 procent trevligt.

Från vänster: Lina Ottemark, Josefine Hedlund och Madelene Linderstam driver podden Stickkontakt tillsammans.
Från vänster: Lina Ottemark, Josefine Hedlund och Madelene Linderstam driver podden Stickkontakt tillsammans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!