Mer Vendeltid om medborgarna får bestämma

Turism, kulturarv och friluftsliv är viktiga områden i framtidens Tierp. Det menar de personer som deltagit i kommunens medborgardialoger.

Många av de som deltagit i medborgardialogerna om den nya översiktsplanen i Tierps kommun vill att Vendeltiden lyfts fram mera. Här ser vi konstnären 
Jonas Lyckman som vill göra Vendeltiden mera ­levande genom att återskapa ­arkelogiska fynd från den epoken.

Många av de som deltagit i medborgardialogerna om den nya översiktsplanen i Tierps kommun vill att Vendeltiden lyfts fram mera. Här ser vi konstnären Jonas Lyckman som vill göra Vendeltiden mera ­levande genom att återskapa ­arkelogiska fynd från den epoken.

Foto: Christer Bergström

Tierps kommun2020-03-10 08:00

– Tidigare när jag pratat med kommunmedborgare har de lyft fram turismen och friluftslivet som viktiga frågor när det gäller utvecklingen av framtidens Tierp. Efter att vi sammanställt svaren från medborgardialogerna har vi märkt att detta är väldigt viktiga frågor för många medborgare, säger Adam Nyström, kommunarkitekt i Tierps kommun. 

Totalt har kommunen under hösten 2019 och i början på 2020 genomfört sjutton kommundialoger där kommuntjänstemän och politiker träffat medborgare och skolelever i kommunen. Syftet med dialogerna har varit att få en uppfattning av medborgarnas bild av framtidens kommun.

Enligt Adam Nyström har många betonat att turism, kultur- och friluftsliv samt naturlivet är viktiga områden i den översiktsplan för kommunens utveckling fram till år 2050 som ska tas fram.

Vad betonas speciellt?  

– Det handlar om att vi bör ta tillvara och lyfta fram vårt kultur- och industrihistoriska arv i form av våra bruk ytterligare. Många har även tryckt på att Vendel som är en del av kommunen fått en egen tidsepok uppkallad efter sig i form av Vendeltiden, säger Adam Nyström.

Vendeltiden är en tidsepok av den yngre järnåldern och en del av den svenska förhistorien. Perioden fick sitt namn efter de arkeologiska fynd i form av de så kallade båtgravsfälten som gjordes vid Vendels kyrka i slutet av 1800-talet.

– Många menar att både Vendeltiden och bruken är ganska okända för många, även boende i kommunen, och att de ska lyftas mycket mera i framtida satsningar på besöksnäringen.

Totalt har drygt 500 personer deltagit i medborgardialogerna. Många av dessa har betonat att de goda kommunikationerna med tåg varit en framgångsfaktor i att locka många att bosätta sig i kommunen.

– Här märker vi av svaren att flera även vill att den så kallade matartrafiken med buss till och från orter där det finns tågstationer behöver stärkas. 

Flera som deltagit i samtalen har även betonat vikten av att hela kommunen ska leva.

– I det sammanhanget har det sagts att bostadsbyggandet måste ske på många platser i kommunen - både i tätorterna liksom på landsbygden, säger Adam Nyström.

Allt material från dialogsamtalen ska nu sammanställas till ett första utkast till en översiktsplan för hur Tierps kommun ska utvecklas och hur resurserna ska användas på ett så bra sätt som möjligt fram till 2050.

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!