Enkelt att stiga in i säreget slott

Lite annorlunda i sin avslappnade attityd. Björn G Stenberg testar Wenngarns slott utanför Sigtuna.

Vem behöver en gammal allé när man kan ha vägen kantad av nyutslagna maskrosor?!

Vem behöver en gammal allé när man kan ha vägen kantad av nyutslagna maskrosor?!

Foto: Björn G Stenberg

Tips2018-06-14 06:30

När jag kör den lilla vägen upp mot Wenngarns slott möts blicken av en pampig byggnad som skymtar vit mellan träden. "Wow, vilket slott!" hinner jag tänka innan jag inser att det inte alls är själva slottet. Byggnaden i fråga är det numera nedlagda hotellet (till salu för hugade spekulanter) och före detta alkoholistanstalten Wenngarn.

Själv slottet ligger lite vid sidan av, en gul byggnad som kvalar in bra som shabby chic både på utsidan och insidan. Så där trivsamt sliten och välkomnande som lång och trogen tjänst kan ge en känsla av.

Så har det också stått där i snart 350 år, sedan Magnus Gabriel De la Gardie i samarbete med arkitekten Jean De la Vallée lät bygga det 1670. De la Gardie var då kanske Sveriges rikaste med ett antal herresäten runt om i landet. Han fick dock se sin förmögenhet bli kraftigt reducerad när Karl XI under den så kallade Reduktionen drog in många av adelns gods. Wenngarn blev det enda slott han fick behålla och han dog här 1686.

– Det är vi entreprenörer som driver stället, säger Isabelle Sandblad som har hand om serveringen inne i själva slottet. Det finns två kaféer till på området.

– Det bästa med Wenngarns slott är att det är så välkomnande. Det är inget stelnat historiskt minnesmärke där du behöver tassa omkring på tå. Här ska det vara folkligt och alltid öppet.

Det är bara att hålla med. Efter en fika i den familjära stämningen i slottskaféet är det en lite säregen känsla i att bara kliva på in i slottets ännu pampiga entré utan att mötas av någon och sedan strosa runt på egen hand i de forna så pampiga rummen. Plötsligt står där ett nyinsatt Ikea-kök på ett rödbetsfärgat golv som målades på 1600-talet. Det mesta är annars typ konferenslokaler och en del vackra sovgemak som man kan hyra. Det kan man för resten göra med hela slottet om man så vill inför något eget stort evenemang.

Tydligast märks den historiska stämningen i kapellet där mycket av den ursprungliga miljön bevarats. Här är det vackra träarbeten, sköna målningar och en kontemplativ atmosfär. Och här huserar ett av slottets kända spöken, fast just denna soliga dag håller han sig undan.

Vädret är förutom spökskrämmande perfekt att vandra runt i slottsparken, charmigt friväxande utan så mycket av den tuktade form som slottsträdgårdar brukar ha.

Enklaste sättet att ta del av Wenngarns slottsområde då det inte är guidade visningar är att ladda ned appen "Wenngarn", ett lika enkelt som informativt hjälpmedel. Och här finns också mycket att ta för sig av. Visningar är kl 14 på  lördagar och söndagar under juli månad. 

3 andra slott att besöka i närheten

Skånelaholm med rötter tillbaka till 1200-talet innehåller samlingar av allmogemöbler och husgeråd. En magasinsflygel innehåller ett vagnmuseum med gamla hästfordon.

Steninge är stängt för allmänheten men parken är öppen för besök. Här finns flera butiker, handelsträdgård samt ett café med restaurang.

Torsåker är ett av Upplands förnämsta herresäten. Huvudbyggnaden från 1870-talet har en slottsliknande arkitektur. Spannmålsmagasinet från 1759 är ett byggnadsminne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om