På gårdsplanen är kommersen i full gång. Knallar med sylt, godis och korv samt skolklasser som vill ut och resa, trängs med Equmeniakyrkan som stödjer stadsmissionen. I mitten av november varje år, innan julruschen satt i gång på allvar, men när man precis börjat bli lite sugen på glitter och pepparkakor, arrangerar Lions Club Björklinge julmarknad på stallbacken utanför hembygdsmuseet. Mitt bland tomtar och bockar är Ivar Rylén, Brigitta Kling och Åke Lööv, tre av Lions club medlemmar.

– Trots vädret som gärna fått vara lite juligare har det gått riktigt bra. En jämn ström av besökare under hela dagen, säger Ivar Rylén.

Mitt i pratet dyker Lions lotteris andrapristagaren upp, hon väljer med blick för smak ut bocken Malte som hon stolt klämmer under armen.

Artikelbild

| Ivar Rylén och Birgitta Kling, marknadsarrangörer som bidrog med energi, vänlighet och en stor portion jultrevnad.

– Den här blir jättebra, han ska stå på trappen, säger vinnaren och skrattar glatt.

– Vi har arbetet tillsammans med bockarna. Killarna (eller kanske gubbsen?) har klippt granris och snickrat ”bock-skelett”, sen har vi hjälpts åt att ”klä på dem”. När alla bockar är färdiga får de ett rött band kring halsen och ett passande namn,  berättar Birgitta Kling.

Åke Lööv passar på och berättar lite om Lions stöd till behövande - lokalt, nationellt och internationellt i kris, katastrof och sjukdom.

– Alla pengar som vi samlar in i dag kommer gå till välgörande ändamål. Vi har inte beslutat ännu vilket av våra projekt som ska få ”julmarknaden”. Det känns meningsfullt att vara delaktigt och kunna hjälpa, det är så många som har det så mycket sämre och svårare än vi. Dessutom är det roligt att arbetat tillsammans med sådant här, säger Åke med ett genuint och varmt leende.

Artikelbild

| MajLis från Gävle i färd med att packa ihop de änglar som inte får stanna kvar i Björklinge.

Vid Ekumenia kyrkans stånd hänger vantar och sockor tätt på rad, de handstöpta ljusen ligger i givakt och en ensam, lite vilsen, Skuttungelimpa väntar på bordet.

– Du får nog bestämma dig fort om du ska ha den. De legendariska Skuttungelimporna försvann fort , säger den vänliga damen bakom bordet.

Artikelbild

| Hemlösa bockar och tomtar söker bostad, eller åtminstone en yttertrapp eller förstubro fram till 13 januari.

En kontrast till granris och tomtar är ståndet med sockerskira änglar i vitt och skärt. MajLis har kommit från Gävle med bilen full av änglar - och maken.

– Riktigt trevligt även om lite vinterväder inte hade skadat, säger MajLis som besöker marknaden i Björklinge för första gången.

Artikelbild

| Åke Lööv tar avsked av bocken Gösta.

Hembygdsföreningen serverar kaffe och hembakat i stallet, en hemtrevlig paus i marknadsvimlet.  Sedan några år tillbaka är julmarknaden även premiärdag för nästkommande års almanacka. En spännande blandning av bilder från föreningens arkiv och foton från dagsaktuella ögonblick.

-Ha, ha, ha, vi har redan sålt en hel låda, det är bättre än i fjol, säger Lasse Ohlsén.

Artikelbild

| Flitiga stickor har arbetat, alstren hänger på rad och väntar på att få värma vinterfrusna öron, vintrar och tår.

Han är sammankallande i almanacksgruppen och har skäl att vara stolt. Förra året tog almanackorna slut före årsskiftet så det är lika bra att passa på när det är premiär. Och sist men inte minst. Yes, tomten var där! En sådan där fin med krulligt skägg och glittriga ögon.