LÄt pÄskpysslet blomma

Piffa till pÄsken med roliga blomsterarrangemang. HÀr bjuder vi pÄ en buffé av fantasifullt, grönt pÄskpyssel som Àr lÀtt att Äterskapa hemma.

"Chicken Mc Taggets". Till pÄsk kommer Àntligen blommorna och den nya frÀscha grönskan. Pysslet "Chicken Mc Taggets" syns lÀngst fram i bild.

"Chicken Mc Taggets". Till pÄsk kommer Àntligen blommorna och den nya frÀscha grönskan. Pysslet "Chicken Mc Taggets" syns lÀngst fram i bild.

Foto: Adam Ihse/TT

TrÀdgÄrd2016-03-22 11:56

Det Ă€r nu det börjar! Har vĂ„ren tvekat tidigare Ă€r den definitivt pĂ„ gĂ„ng vid pĂ„sken – och visst ska den efterlĂ€ngtade sĂ€songen firas in med blommor?

PÄskpyssel med vÀxter och naturmaterial kan bli ett lustfullt nöje för hela familjen.

Vi bad Johan Bengtsson och Andrea Nyström frÄn blombutiken La Fleuriste i Göteborg att tolka pÄsken med arrangemang för bÄde det dukade bordet och farstukvisten. Deras stil Àr lekfull och lite galen, och det passar ju pÄskens saliga blandning av bjÀrta fÀrger, fjÀdrar och Àgg.

– Vi gillar att tĂ€nka utanför boxen och tĂ€nja grĂ€nserna, sĂ€ger Johan Bengtsson, som ocksĂ„ Ă€r förtjust i att ge sina kreationer underfundiga namn som "LCHF-tĂ„rtan" (low on crap, high on forest).

Just nu Àr La Fleuriste Àven aktuella pÄ Göteborgs Botaniska trÀdgÄrds lökvÀxtutstÀllning "Vild vÄr". DÀr har de skapat en stor installation dÀr det bland annat regnar blommor frÄn taket i draperier och en symfoni av fÀrgsprakande lökar poppar upp ur en sandbÀdd.

I flera av deras pĂ„skarrangemang lyfts vĂ„rlökarna fram, som pĂ„ "Planksteken" – en effektfull mittpunkt till det dukade bordet – dĂ€r minipĂ„skliljor och kungsĂ€ngsliljor stĂ„r raka i ryggen med hjĂ€lp av smĂ„ spikar.

– Det Ă€r roligt att visa upp hela lökarna eftersom de Ă€r sĂ„ vackra i sig sjĂ€lva, sĂ€ger Johan Bengtsson.

Krukor med vÄrlökar Àr ofta billiga och lÀtta att fÄ tag i, och plockar man isÀr dem kan de rÀcka till mÄnga olika arrangemang. Johan och Andrea har ocksÄ anvÀnt sig av material som gÄr att finna i trÀdgÄrden eller naturen: som mossa som de rÀfsat ur grÀsmattan och nÀver som de tagit frÄn döda trÀd i skogen.

– Naturen Ă€r den största inspirationen, men ocksĂ„ det japanska sĂ€ttet att arrangera, sĂ€ger Johan och visar upp "Äta med pinnar" – en skĂ„l med handtag dĂ€r kvistar fĂ€sts tvĂ€rs över för att ge stöd Ă„t blommorna.

Med smĂ„ medel kan man göra sĂ„ mycket – lĂ„t er inspireras av det ni hittar, lek er fram och njut av att vĂ„ren snart Ă€r hĂ€r! (TT)

Tips pĂ„ pĂ„skpyssel PĂ„skfin kruka till entrĂ©n Sötebröd till pĂ„sk Kycklingar av minipĂ„skliljor AmaryllisfĂ„gel LCHF-tĂ„rta Sexpack med blommor Plankstek Petit vĂ„r Chicken Mc Taggets Lökkrans PĂ„skliljor pĂ„ pinne Äta med pinnar GrĂ€smatte-mosse-inbakade kottar

"De svartgula primulorna pÄminner mig om humlor", sÀger Johan Bengtsson.

Du behöver: Toffelblomma, primula ’Victoriana Silver Laced Black’, björkris, fjĂ€drar, strutsĂ€gg.

Gör sÄ hÀr: Plantera blommorna och placera sedan ut Àgget och riset med fjÀdrar runt om. AnvÀnd fiberduk över krukan pÄ natten eller ta in den om det finns risk för minusgrader.

(Bild 1)

Du behöver: Valfria blommor, kakformar i metall, kakfat.

Gör sÄ hÀr: Fyll kakformarna med vatten och sÀtt i blommor som du knipsat korta stjÀlkar pÄ. HÀr anvÀnds till exempel Austinros, nejlika, olvon, ranunkel, kÀngurutass, bollkrysantemum, vÄreld, tulpan, minipÄsklilja och mossa. Duka upp pÄ kakfatet!

Bild 5: Sötebröd till pÄsk.

Du behöver: SpoltrÄd, minipÄskliljor.

Gör sÄ hÀr: Vira stabila fötter av spoltrÄden med tre klor fram och en baktill. Stick in tvÄ fötter i varje lök. Spreja rötterna med lite vatten.

Bild 6: Kycklingar av minipÄskliljor.

Du behöver: Amaryllislökar med blommor pÄ gÄng, fjÀdrar, mossa, tunn metalltrÄd, ben av metall eller pinnar.

Gör sÄ hÀr: KlÀ in amaryllislökarna med mossa som du snor om med trÄd. Stick in benen under och fjÀdrarna dÀr bak.

Bild 8: AmaryllisfÄgel.

(Low on Crap – High on Forest)

Du behöver: lera eller oasis, nÀver, kvistar, kycklingar, minipÄskliljor, solbollar (en blomma som finns i de flesta blomaffÀrer), mossa, fat.

Gör sÄ hÀr: Forma en grund till tÄrtan av lera eller oasis och lÀgg pÄ ett fat. Gör remsor av nÀvern och fÀst den runt tÄrtan med hjÀlp av T-formade klykor av kvistar. Placera ut kycklingarna, minipÄskliljorna, solbollarna och mossan runt om.

Bild 9: LCHF-tÄrta (Low on Crap, High on Forest).

Du behöver: 1 Àggkartong, och eventuellt Àggskal, 6 stycken blommor (till exempel tulpaner, kÀngurutass, vÄreld och ranunkel och pÄsklilja).

Gör sÄ hÀr: Snitta blommorna sÄ att de fÄr en stjÀlk pÄ nÄgon centimeter. Fyll Àggkartongen med vatten och sÀtt en blomma i varje hÄl. (Har du en Àggkartong av papp kan du anvÀnda smÄ behÄllare eller tomma Àggskal som vaser). En kul gÄ bort-present!

Bild 10: Sexpack med blommor.

Du behöver: 1 brÀdbit, 1 nÀve smÄspik + hammare, vÄrlökar efter behag (till exempel kungsÀngslilja, minipÄsklilja och tulpan).

Gör sÄ hÀr: Hamra smÄspiken Ànda ned i brÀdan pÄ nÄgra centimeters avstÄnd frÄn varandra. VÀnd sÄ att spikarna Àr uppÄt, och fÀst lökarna försiktigt, en pÄ varje spik. Duscha rötterna dagligen med en sprejflaska. Förvara gÀrna svalt pÄ natten sÄ hÄller de sig lÀngre.

Bild 11: Plankstek.

Du behöver: SmÄ vaktelÀgg, ranunkel, jasmin (krukvÀxt), minipÄsklilja, liljekonvalj, kvist av spirea, lim, fat, sprejflaska.

Gör sÄ hÀr: Limma fast Àggen pÄ ett fat. Spreja i vatten och placera ut blommorna.

Bild 12: Petit vÄr.

Du behöver: Solbollar, rostaggar, vaktelÀgg, lim, fat, sprejflaska.

Gör sÄ hÀr: Limma fast Àggen pÄ ett fat och spreja vatten i dem. Ta försiktigt loss taggar frÄn en rosenstjÀlk och fÀst dem som nÀbbar i solbollarna. SÀtt dem i Àggen.

(Bild 4.)

"Den hÀr kransen har formen av en lök, vilket passar bra pÄ vÄren", sÀger Johan Bengtsson pÄ La Fleuriste.

Du behöver: Björkris, videkvistar, minipÄskliljor, grovt snöre, tunt snöre.

Gör sÄ hÀr: AnvÀnd kvistar av ungefÀr samma lÀngd och bunta ihop dem. Böj kvistarna till rÀtt form och fÀst med snöre. Snurra fast lökvÀxterna med den tunna trÄden. Duscha med sprejflaska.

Bild 13: "För mig handlar pÄsken om allt blomstergodis som kommer, de smÄ spÀda blommorna och den nya frÀscha grönskan. De Àr som primörer för oss, precis som för kockarna", sÀger Andrea Nyström. HÀr syns lökkransen i bakgrunden.

Du behöver: PÄskliljor, grillpinnar.

Gör sÄ hÀr: Stick in grillpinnar i stjÀlken pÄ pÄskliljorna och sÀtt dem pÄ rad vid första trappsteget sÄ har du en vÀldigt fin entré i pÄsk.

Bild 14: PÄskliljor pÄ pinne.

Du behöver: FÀrska kvistar av till exempel pil, sÀlg och spirea, ranunklar, pÄskliljor, skÄl pÄ fot med handtag.

Gör sÄ hÀr: TrÀ in ett tjugotal kvistar genom bÄda handtagen sÄ att de böjs till en halvmÄneform. HÀll i vatten. Fundera pÄ hur du vill sÀtta blommorna och mÄtta rÀtt lÀngd innan du snittar dem, sÄ att de nÄr vattnet men inte blir för lÄnga.

(Bild 3)

Du behöver: Pinjekottar, mossa frÄn grÀsmattan, tunn trÄd.

Gör sÄ hÀr: Linda mossan runt kottarna med trÄden. HÄll mossan frÀsch genom att spreja den fuktig med vatten.

GrÀsmatte-mosse-inbakade kottar. (Bild 15)

KÀlla: La Fleuristes Johan Bengtsson, Andrea Nyström, Malin Svahn och Carina Sundemo som gjort pysslet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!