Odla chili för smakens skull

Stark, starkare, starkast! Det Àr nog hettan och ­styrkan som fÄtt mÄnga att falla för att odla chilifrukter, men smaken vinner i lÀngden. För att ­hinna fÄ fina frukter gÀller det att vara ute i god tid och sÄ nu.

Starkast. VĂ€rldens starkaste chili hittills heter ”Dragons Breathe”.

Starkast. VĂ€rldens starkaste chili hittills heter ”Dragons Breathe”.

Foto: Fotograf saknas!

TrÀdgÄrd2018-01-26 11:00

Chilipepparn har tagit svenska folket med storm. De senaste Ären har frukten blivit enormt populÀr. Inte minst hos unga mÀnniskor som aldrig har odlat förr. Den Àr ganska lÀtt att lyckas med och man behöver inte ens ha trÀdgÄrd. Men det gÀller att börja tidigt och ha tÄlamod för att fÄ ett bra resultat.

Styrkan Àr det som ofta uppmÀrksammas. Det görs mÀngder med filmer som lÀggs ut pÄ nÀtet dÀr man tÀvlar om vem som kan Àta den starkaste chilin. Men hettan varierar frÄn obefintlig, som i paprika, till superstark och de verkliga kÀnnarna framhÀver i stÀllet smaken och doften.

Rune Brand i skÄnska Vinslöv föll för chili efter en middag i Edinburgh i slutet pÄ 1970-talet.

– Vi gick till en indisk restaurang och bestĂ€llde in en soppa. Det var som en chock. Soppan tog aldrig slut, jag svettades lika mycket som jag Ă„t, berĂ€ttar Rune.

Efter det var han fast. I dag gÄr det inte en dag utan att han anvÀnder chili i matlagningen i nÄgon form.

Rune och hans fru Bitte odlar cirka 150 sorters chili i sina vĂ€xthus pĂ„ ÖrtagĂ„rden i Vinslöv och i Portugal. De sĂ€ljer fröer via sin egen hemsida och till svenska och europeiska Ă„terförsĂ€ljare.

För honom spelar inte styrkan sÄ stor roll.

– Smaken Ă€r absolut viktigast, en smak som innehĂ„ller otroligt mĂ„nga olika nyanser. Och doften. MĂ„nga av de starkaste sorterna har en doft som kan kĂ€nnas flera meter bort.

Rune Brand har varit med pÄ flera chiliprovningar nÀr man testar smaken pÄ chili.

– DĂ„ brukar jag tugga pĂ„ en ”Hot Lemon” ett par timmar i förvĂ€g för att vĂ€nja sinnena vid styrka och smak.

Rune Brand har sĂ„lt chilifröer pĂ„ postorder sedan 1992 och hans chiliodling Ă€r bland annat kĂ€nd för sorten ’Blondie’. Den Ă€r helt vit och behĂ„ller sin vita fĂ€rg genom hela mognadstiden.

Chili har en lÄng utvecklingstid och dÀrför Àr det bra att börja tidigt. Första sÄdderna ska i jorden redan nu. (TT)

Fem steg för att odla chili

1. Skaffa nÀringsfri sÄjord. LÀgg eventuellt chilifröna i vatten ett dygn (kan skynda pÄ grodden).

2. TÀck fröna med jord, tvÄ till tre gÄnger frönas storlek. TÀck sÄlÄdan med plastfilm som du gjort lite hÄl i för luftcirkulationens skull.

3. StĂ€ll lĂ„dan pĂ„ 22–24 graders ­undervĂ€rme. GolvvĂ€rme Ă€r jĂ€ttebra. I det hĂ€r lĂ€get behövs inget extra ljus. NĂ€r fröna grott behövs dĂ€remot extra belysning.

4. HĂ„ll sĂ„dderna i en jĂ€mn temperatur och plantera om de smĂ„ plantorna i endeciliterskrukor. LĂ„t plantan rota igenom och plantera om i större kruka. Till sist bör man ha chiliplantorna i 5–10-literskrukor beroende pĂ„ storleken.

5. Vattna och gödsla, till exempel med tomatgödsel.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!