Chilipepparn har tagit svenska folket med storm. De senaste Ären har frukten blivit enormt populÀr. Inte minst hos unga mÀnniskor som aldrig har odlat förr. Den Àr ganska lÀtt att lyckas med och man behöver inte ens ha trÀdgÄrd. Men det gÀller att börja tidigt och ha tÄlamod för att fÄ ett bra resultat.
Styrkan Àr det som ofta uppmÀrksammas. Det görs mÀngder med filmer som lÀggs ut pÄ nÀtet dÀr man tÀvlar om vem som kan Àta den starkaste chilin. Men hettan varierar frÄn obefintlig, som i paprika, till superstark och de verkliga kÀnnarna framhÀver i stÀllet smaken och doften.
Rune Brand i skÄnska Vinslöv föll för chili efter en middag i Edinburgh i slutet pÄ 1970-talet.
ââVi gick till en indisk restaurang och bestĂ€llde in en soppa. Det var som en chock. Soppan tog aldrig slut, jag svettades lika mycket som jag Ă„t, berĂ€ttar Rune.
Efter det var han fast. I dag gÄr det inte en dag utan att han anvÀnder chili i matlagningen i nÄgon form.
Rune och hans fru Bitte odlar cirka 150 sorters chili i sina vĂ€xthus pĂ„ ĂrtagĂ„rden i Vinslöv och i Portugal. De sĂ€ljer fröer via sin egen hemsida och till svenska och europeiska Ă„terförsĂ€ljare.
För honom spelar inte styrkan sÄ stor roll.
ââSmaken Ă€r absolut viktigast, en smak som innehĂ„ller otroligt mĂ„nga olika nyanser. Och doften. MĂ„nga av de starkaste sorterna har en doft som kan kĂ€nnas flera meter bort.
Rune Brand har varit med pÄ flera chiliprovningar nÀr man testar smaken pÄ chili.
ââDĂ„ brukar jag tugga pĂ„ en âHot Lemonâ ett par timmar i förvĂ€g för att vĂ€nja sinnena vid styrka och smak.
Rune Brand har sĂ„lt chilifröer pĂ„ postorder sedan 1992 och hans chiliodling Ă€r bland annat kĂ€nd för sorten âBlondieâ. Den Ă€r helt vit och behĂ„ller sin vita fĂ€rg genom hela mognadstiden.
Chili har en lÄng utvecklingstid och dÀrför Àr det bra att börja tidigt. Första sÄdderna ska i jorden redan nu. (TT)