Täckodla och låt trädgården jobba

Täckodling har många fördelar – det ger fin jord och spar både tid och pengar. Dessutom är det miljövänligt.

När du har rikligt med täckmaterial – samla det i säckar så torkar det inte ut så fort.

När du har rikligt med täckmaterial – samla det i säckar så torkar det inte ut så fort.

Foto: Graham Corney/Shutterstock.com

Trädgård2016-05-11 10:41

Trött på att gräva runt i tung jord och ständigt rensa ogräs? Det finns odlare som aldrig gräver och som bara bygger uppåt i stället. De ägnar sig åt täckodling, vilket innebär att odlingsytan hela tiden täcks med nytt organiskt material som löv och gräsklipp. De positiva effekterna av sådan marktäckning är många. Ogräsens fröer har svårt att få fäste i jorden, och behovet att vattna minskar eftersom fukten bättre bevaras under täcket. Dessutom kommer maskarna till stor del att sköta gödslingen åt dig när de äter täckmaterialet - upp emot ett halvt kilo maskbajs per dygn och kvadrat, vilket är dundermat för växterna.

Sara Bäckmo, aktuell med boken "Skillnadens trädgård", är troligtvis en av Sveriges mest hängivna täckodlare.Hon arbetar som journalist och är nybliven fyrbarnsmor,har på på bara några år förvandlat 450 kvadratmeter av familjens tomt till en köksträdgård. Odlingarna försörjer familjen med mängder av färska grönsaker under stora delar av året, och Sara sköter om dem alldeles själv.

- Det är tack vare täckodlingen som jag klarar av det. Utan den skulle jag rensa ihjäl mig, behöva släpa hem hejdlöst mycket gödsel, investera i dyra bevattningssystem och gräva så mycket att jag antagligen övervägt att köpa en jordfräs, säger hon.

Täckodlingen fick sitt genomslag på 1970-talet med amerikanska Ruth Stouts böcker om "den arbetsfria trädgården". Det berättas att hon gjorde en upptäckt när hon en vår otåligt väntade på plöjningshjälp: en hög med trädgårdsavfall låg kvar i landet från året innan och jorden därunder var mycket finare än den var runtomkring.

Hon såg också hur marken ständigt täcks av löv i naturen och hur växterna där fortsätter att kommer upp år efter år. Att täcka jorden måste ju vara det naturliga sättet att odla, tänkte hon, och började experimentera med metoden och fann att den underlättade trädgårdsarbetet rejält.

Men det är en myt att en täckodlad trädgård är arbetsfri, menar Sara Bäckmo.

- Det minimerar ogräsrensningen men i stället behöver man fixa täckmaterial, säger hon.

Som täckodlare kan det vara svårt att få gräsklipp och löv från sin egen trädgård att räcka till, man behöver ofta samla in mer hos grannar och vänner. Sara bunkrar allt hon kommer över i plastsäckar tills det ska användas. Grönt och färskt material innehåller mycket näring medan det som är brunt och torrt ger jorden struktur och bara lite tillskott.

- Jag brukar välja material efter grönsakernas behov. Om det behövs kompenserar jag det näringsfattiga materialet med till exempel kissvatten eller nässelvatten.

Sara föredrar att lägga på tjocka lager på minst en decimeter, det ger bäst effekt.

- Jag låter hellre några bäddar stå helt utan täckmaterial till förmån för att övriga delar ska kunna täckas riktigt ordentligt, säger hon.

Ingenting går till spillo i Saras trädgård - även ogräs går bra att täcka med såvida de inte har utvecklat frön, men först lägger hon dem på en sten så att rötterna torkar ut.

En annan smidig sak med marktäckning är hur lätt tekniken kan omvandla en gräsmatta till odlingsjord. Sara lägger kartonger och tidningspapper direkt på gräset, har på ett tjock lager organiskt material, och redan med en gång kan hon odla potatis över ytan. Efter bara två år har grästorven brutits ned helt och förvandlats till superfin jord. Visst låter det som rena magin att maskarna kan utföra det tyngsta trädgårdsjobbet åt oss? (TT)

Tips Saras bästa täckodlingstips Fördelar med täckodling Täckodling och mördarsniglar

+ Ta bort ogräset innan du börjar täcka en yta.

+ Satsa på utvalda delar och täck dem noga innan du jobbar dig vidare.

+ Varva olika material, som i en lasagne.

+ Låt bädden vara ständigt täckt. När du ska så eller plantera någonstans makar du undan materialet just där. Allteftersom plantorna växer till sig drar du täckmaterialet tätare kring dem.

+ Skippa komposten. Lägg allt trädgårdsavfall i strängar mellan raderna eller plantorna i bädden.

+ Samla täckmaterial från vänner och bekanta. Be dem lägga det i säckar som du kan packa in i bilen. Gräsklipp, trädgårdsskräp, löv - be om rubbet.

+ Bor du på landet? Be en lantbrukare om att få en kasserad ensilagebal. Till skillnad från halm är ensilage ett mycket näringsrikt material som passar fint att använda under hela säsongen.

+ De lättaste växterna att börja täckodla är de stora plantorna som kål, potatis, squash, majs, bondbönor och annat som inte riskerar att kvävas av täckmaterialet.

+ Inför vintern kan du vattna täcket och lägga över kompostgaller, stegar eller något annat som tynger ned det för att det inte ska blåsa bort.

+ Du slipper gräva.

+ Mängden ogräs minskar.

+ Du behöver inte bära saker fram och tillbaka till en kompost.

+ Jordtemperaturen blir jämnare.

+ Fukten bevaras bättre i jorden.

+ Maskarna skapar näring direkt på plats och behovet att gödsling minskar rejält - i alla fall om man täckodlar med grönt näringsrikt material.

Det här kan du täckodla med

+ Gräsklipp

+ Löv

+ Ogräsrens

+ Stjälkar och blast

+ Flis

+ Halm

+ Ensilage

+ Bark

+ Tidningspapper

Tänk på att: Det som är grönt ger näring och bryts ned snabbare än det bruna, torra materialet. Det kan du gödsla med något kväverikt som hönsgödsel eller kissvatten för att undvika näringsbrist.

En av få nackdelar med täckodling är att mördarsniglar trivs under det fuktiga täcket.

Men Sara Bäckmo tipsar om hur man kan minska deras framfart:

+ Lägg på täckmaterialet i tunna lager ofta.

+ Finfördela materialet i kompostkvarn eller med gräsklipparen. Då kan maskarna bearbeta det snabbare.

+ Vattna under förmiddagen och punktbevattna gärna, så att ytan torkat till kvällen.

+ Förodla plantorna så blir de mer motståndskraftiga och ha gärna några extraplantor i reserv.

+ Lite högre odlingsramar hjälper till att hålla sniglarna borta, gärna med snigelkanter på.

+ Över vintern kan man så på ytan med gröngödningsväxter i stället för att lägga på ett täcke, för att undvika för mycket fukt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!