Få koll på rälsen – Trafikverket lanserar ny tjänst

Tågkaos, inställda avgångar och ersättningsbussar. Det senaste året har varit tufft för Uppsalapendlarna men nu har Trafikverket tagit fram ett verktyg för att du – mer exakt – ska kunna se hur försenad du är.

Trafikverket vill gärna höra allmänhetens synpunkter på den nya e-tjänsten.

Trafikverket vill gärna höra allmänhetens synpunkter på den nya e-tjänsten.

Foto: Niklas Skeri

Trafikverket2022-06-30 06:56

Försenade och uteblivna tåg hör till vardagen för inte minst Uppsalapendlarna.Tågkaos är något som UNT skrivit en hel del om under årens lopp. Någon lösning på det problemet tycks dessvärre ännu dröja. Däremot presenterar Trafikverket en ny e-tjänst, så att resenärer åtminstone får reda på om och hur länge tågen förväntas bli försenat.

Tågkartan är utvecklad av Trafikverket och är en tjänst där man kan se aktuella positioner för alla persontåg i trafik, direkt i mobilen. Med undantag för ett fåtal rälsar som inte styrs av Trafikverket, exempelvis Roslagsbanan. Tågkartan är ännu under utveckling, beroende på allmänhetens intresse så kan den snart bli en egen app.

– Vi ser det här lite som ett försök och vi vill gärna ha synpunkter på den. Vi är väldigt nyfikna på att se vad folk tycker, säger Tomas Gustafsson, enhetschef på Trafikverket.

Sedan tidigare finns ett antal appar från privata aktörer som visar aktuella positioner för tågen via Trafikverkets öppna spårsignalsystem. Bland dem finns appen "1409", som utvecklades 2020

Skillnaden nu är att Trafikverket försöker få gps-positionering från samtliga tågaktörer, vilket skulle göra förseningsprognoserna betydligt mer exakta. Gps-positionerna kommer även att vara öppna för vem som helst som vill utveckla en egen app.

– Knappt hälften av tågen i dag ger gps-signaler och resten ger fortfarande signalhändelser från spåren. Och det är för att de olika trafikföretag som kör på spåren avgör själva om de vill leverera gps-signaler till oss. Vi försöker förmå dem att göra det men än så länge är det helt frivilligt, säger Tomas Gustafsson.

Varför har det dröjt fram tills nu att utveckla den här tjänsten?

– Vi har inte trott att det här var en tjänst som det var någon stor efterfrågan på egentligen. Vi ser ju att det finns de resenärer som nöjer sig med vad som står på skyltarna. Och sen finns det en annan grupp som söker ännu mer information och det där tror jag är växande. Så vi har helt enkelt inte sätt att det här var något som vi skulle prioritera tidigare, säger Tomas Gustafsson.

På Tågkartan syns endast persontåg. Andra tåg, exempelvis godståg syns inte. Trafikverket vill därför uppmana allmänheten att inte använda funktionen som en försäkran om att det är säkert att passera en obevakad järnvägsövergång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!