Betula är latinska ordet för björk. Det är också namnet på projektet som ska samla ny och nygammal musik från Björklinge med omnejd på en och samma skiva. Syftet är att att bevara musikkultur från hembygden och projektet är skapat och drivs av Lars P Hedenström (musiker, producent och roddare) och Urban Larsson (musiker, tekniker och studioägare). Tanken är att söka fram lokala talanger och erkända musiker för att skapa musikhistoria. Tillsammans med Lena Carlsson (Björklinge hembygdsförening) som är med och stöttar projektet träffas vi på ett kafé i Uppsala för att prata om det unika projektet där olika musiker ska medverka på en skiva med skriven musik som ännu inte är inspelad och släppt.

– I och med att skivan produceras så tillgängliggör vi nyskapad musik ifrån trakten, musiken kommer även att kunna streamas, berättar Lasse P Hedenström.

Urban och Lars är musiker och har tillsammans americanabandet ”One Horse Town” som repar, spelar och uppträder ihop. Urban Larsson har dessutom byggt en studio hemma i sitt hus i Björklinge vilket gör att projektet är helt igenom lokalt. Tanken är att musiker från Björklingeområdet även ska få skriva och framföra ny musik, oavsett genre och spela in i studion.

– Efter att skivan är klar kommer musikerna få spela sin musik live utomhus i konsertform. Så att många ska kunna ta del av kulturen, säger Lasse P Hedenström.

Urban Larsson berättar vidare att:

– 10-15 artister kommer sedan att få chansen i en audition där det väljs ut de som är mest lokala och låter bra. Vi handplockar även musiker och hjälper till att sätta ihop arrangemang för att få den högsta kvalitén.

Detta projekt är kostsamt så klart, då allt från riksspelmän som Erika Lindgren (Vendel) till band med många medlemmar deltar. En hel del andra spännande musiker, som är mer eller mindre kända, är också tänkta att medverka.  Med hjälp av kulturnämnden i Uppsala Kommun och Björklinges Hembygdsförening finansieras projektet. 

Hur kommer det sig att hembygdsföreningen satsar på detta?

– Vi vill bidra till att hålla fast historien i nuet, säger Lena Carlsson, Björklinge Hembygdsförening.

– Att kommunen stöttar och ger bidrag till detta är också roligt eftersom man lägger ner så mycket tid, säger Urban Larsson.

När släpps skivan?

– Målet är att den ska ha release samtidigt som Hembygdsföreningens årsskrift "Björklinge förr och nu 2020” i början på nästa år. 

Och så den självklara följdfrågan: blir det en releasefest?

– Självklart, körar alla tre.