''Djurvården vid SLU bör bolagiseras''

Hästakuten har varit stängd. Nattjour finns inte längre. Nu föreslår en utredning att all djursjukvård vid Ultuna bryts ut från Lantbruksuniversitetet och drivas av ett fristående bolag.

Universitet2005-03-15 18:54
Den utredning, som professor Ulf Haglund från Uppsala universitet presenterade för SLU-styrelsen på tisdagen, innebär att hela den kliniska verksamheten vid Ultuna bolagiseras. Målet måste vara att profilera "Djursjukhuset AB" som landets universitetssjukhus för djur med tydlig spetskompetens inom efterfrågade områden. Den ambulatoriska kliniken, som fungerar som distriktsveterinär i Uppsala och Knivsta kommuner, bör ingå i bolaget.
Dålig ekonomi har tvingat SLU att minska personalen. Kliniker har hållit stängt och studenternas praktiska träning har kommit i kläm. I dag är Klinikcentrum stängt på nätterna. För det nya bolaget är 24 timmars öppethållande en självklarhet, menar utredaren.

Majoritetsägare
Om Djursjukhuset AB ska drivas som aktiebolag eller stiftelse tar han inte ställning till. Han utgår från att SLU blir majoritetsägare och att intressenter som Agria djurförsäkringar, Jordbruksverket och ATG skulle kunna tänkas som minoritetsägare.
Eventuellt tillstånd från regeringen att bilda ett sådant bolag bör SLU kunna få det utan större dröjsmål.
Förslaget innebär att institutionerna bara skulle syssla med grundutbildning, forskarutbildning, forskning och utveckling. All övrig personal måste sägas upp och "i mån av möjlighet" erbjudas anställning vid Djursjukhuset AB. Utredaren är medveten om att en del uppsagda kan tvingas acceptera försämrade villkor för att få jobb.
Ett långsiktigt avtal måste tecknas mellan SLU och bolaget så att djursjukhuset så att SLU också i fortsättning kan utnyttja djursjukhuset för utbildning och forskning. Som modell tänker han sig ALF-avtalet mellan utbildningsdepartementet och landstingen.

Patientavgifter och ersättningar
Ekonomisk kalkyl ingick inte i uppdraget, men Ulf Haglund tror att patientavgifter och ersättningar från bland annat SLU ska täcka utgifterna. Det förutsätter att bolaget får startkapital av ägarna och slippa klinikernas gamla skulder.
Främsta fördelen anser han vara att djursjukvården kan drivas professionellt. I dag saknas både samlad ledning och professionell kunskap om hur ett företag som erbjuder djursjukvård ska drivas. Institutionerna bör koncentrera sig på sina kärnverksamheter, utbildning och forskning. Några direkta nackdelar med bolagiseringen ser han inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!