Doktorand tvingades sköta djur

En afrikansk doktorand vid Uppsala universitet har tvingats bo och sköta djuren på sin handledares bondgård under vad som verkar vara slavliknande former. Han har också arbetat utan lön på universitetet. Handledaren polisanmäldes på tisdagen av universitetet.

Universitet2009-10-27 14:15
Han lockades till Sverige med löften om stipendier och forskarstudier. Men den afrikanske doktorandens dröm om Sverige blev en mardröm som varade i 10 månader. Då kunde en svensk vän hjälpa honom bort från handledaren, lektor vid Institutionen för neurovetenskap, och dennes gård utanför Uppsala. Där hade doktoranden bott och arbetat under förhållanden som kan beskrivas som slavlika.
- När doktoranden till slut kom hem till min lägenhet var han så svag och utmärglad att han behövde vård. Men eftersom han inte ens hade ett giltigt svenskt personnummer eller försäkring var det problematiskt att få honom till en läkarkontroll, säger Samuel Wångehag.

Enligt Samuel Wångehags anmälan till Uppsala universitets rektor Andes Hallberg i juni i år har doktoranden skött de dagliga rutinerna vid handledarens gård genom att mata djuren, sköta uppvärmning och vedhuggning, och så vidare. Han ska också ha fått utföra sprängningsarbeten med dynamit. Trots att han saknade svensk lön och att han tvingades bo hos handledaren fick han enligt Samuel Wångehag betala all mat och alla resor till och från gården själv.

Under de tio månader doktoranden hann vistas i Sverige var hans lön 2 800 kronor i månaden, betalt från hemlandet Kenya. Från Sverige fick han ingen lön alls. För att doktoranden skulle få visum uppgav dock handledaren att ett stipendium på 61 000 kronor skulle gå till doktoranden. Nu har handledaren dock till institutionen bekräftat att pengarna aldrig funnits. Förutom arbete på gården utförde doktoranden arbetsuppgifter utan lön inom universitetet, bland annat omfattande undervisning till handledarens studenter.

Varför anmälde doktoranden inte sin situation själv tidigare?
- Han var i allra högsta grad manipulerad av handledaren, och var dessutom rädd för auktoriteter och för polis genom erfarenheter från sitt hemland, säger Samuel Wångehag.

Tillsammans med doktoranden polisanmälde han Uppsala universitet i juni i år. Polisen lade dock ner utredningen.
- Jag gjorde anmälan eftersom universitetet till en början försökte skydda sig och tysta ner det här, säger Samuel Wångehag.
Genom hans ingripande och efter att kolleger noterat att allt inte stod rätt till med doktoranden utredde institutionen ärendet. Efter utredningen har doktoranden ersatts för det arbete han utfört, han har fått en ny handledare och regelmässig finansiering.
Utredningen har också lett till den polisanmälan om osant intygande samt misstanke om tjänstefel som gjordes av universitet på tisdagen. Anders Hallberg, Uppsala universitets rektor, är bestört över historien.
- Det här är helt oacceptabelt. Även om det handlar om ett undantag är jag är rädd för att det skuggar universitetets rykte, säger han.

Han menar dock att institutionens agerande sedan historien blev känd varit snabbt och bra.
Handledaren, som gick i pension i somras, har arbetat vid Uppsala universitet i många år. Samuel Wångehag menar att det finns tecken som tyder på att fler kan ha utnyttjats genom åren, men institutionens undersökningar har inte kunnat styrka det.
- Han har inte haft doktorander på det här viset förut, men väl projektarbetare som vi varit oroliga för nu i efterhand. Inget har dock kunna styrka att de också har utnyttjats, säger institutionens chef, prefekt Håkan Aldskogius.
Han beklagar att doktorandens Sverigevistelse blev en mardröm.
- Jag är ledsen för att vi inte såg varningssignalerna tidigare, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!