Färre studenter på sommarkurserna

Det stora utbudet av sommarjobb för ungdomar har medfört att det i år är glesare än normalt bland studenterna på universitetens sommarkurser.

Foto: Fotograf saknas!

Universitet2007-06-20 00:01
Utbudet är stort, drygt 70 kurser ger Uppsala universitet medan Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, erbjuder tio.
Alexandra Czartoryski, studievägledare på institutionen för nordiska språk, är en av dem som vittnar om att studenterna blivit färre. Institutionens sommarkurs om språk och kön i teori och praktik har i år lockat hälften så många deltagare som förra sommaren.

Claes Aldman, studievägledare på institutionen för teknikvetenskap vid Uppsala universitet, har gjort samma iakttagelse. Institutionen ger en 3-poängskurs i praktisk prototypframtagning. Det är en populär kurs som brukar intressera många, men i sommar har den bara lockat ett femtontal. Kursen är praktisk, studenterna håller till i en verkstad bland svarvar och fräsmaskiner. Uppgiften är att bygga en Stirlingmotor, en miljövänlig motor som drivs av värme.
- Det är en rolig kurs som också brukar locka andra än enbart tekniker, säger Claes Aldman.
Mötet mellan studenter från olika institutioner är något han särskilt välkomnar.
­- Om man tar en kemist, en teknisk fysiker, en maskinare och en ekonom, då händer det spännande saker, då kan resultatet bli ett företag, säger Claes Aldman.

Utbudet av sommarkurser är brett och torde kunna tillfredsställa de flesta smakriktningar. Här är några exempel från Uppsala universitet: dinosauriernas tidsålder, bulgariska för nyfikna, filosofi och litteratur, fransk film, grundkurs i retorik, programmeringens hantverk, rymdfysik och rymdteknik, dataspelsutveckling, kemin i köket, finsk-ugriska språk och kulturer, rättegången mot Sokrates, vikingarnas värld och universums uppbyggnad.
På Ultuna ges både kurser som är öppna för alla och fördjupningskurser. Till nybörjarkurserna hör agrarhistoria och grundläggande miljökunskap. Kursen i miljökunskap har funnits länge och brukar för många bli den första kontakten med universitetsstudier, berättar studievägledare Per Edenhamn. Till fortsättningskurserna hör uthålligt nyttjande av naturresurser, som är resultat av ett svenskt-amerikanskt samarbete. I den kursen ingår två veckors fältstudier i Abiskotrakten.

Sommarkurserna har ibland rykte om sig att vara ett sätt för studenterna att klara sommaren ekonomiskt, eftersom kurserna berättigar till studiemedel. Det är ett rykte Eva-Lena Wahlberg, studievägledare och kursadministratör vid institutionen för arkeologi och antik historia, vill dementera:
- Studenterna presterar så gott de kan. Det brukar ofta bli resultat i slutänden, säger hon.
Alexandra Czartoryski på institutionen för nordiska språk är beredd att hålla med.
- Visst ser man någon enstaka som dyker upp på registreringen och som sedan inte kommer tillbaka, men det är inget utbrett problem, säger hon.
Fortfarande finns möjlighet att i mån av plats hoppa på de flesta sommarkurserna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!