Forskare friades från fuskanklagelse
I en unik utredning friades i höstas forskaren Sarah Holst från misstanke om forskningsfusk. Anmälan är gjord av Kerstin Uvnäs-Moberg, hennes före detta handledare, som i stället får svidande kritik i utredningen. Nu anklagas Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, för att ha lagt locket på och inte gett Sarah Holst upprättelse.
Sarah Holst, t v, och Iréne Lund, har båda anklagats av sin forna handledare Kerstin Uvnäs-Moberg för att ha ingått i en komplott mot henne. Bägge har friats från anklagelserna.
Foto: Annika af Klercker
Sedan tidigare är hon friad av Karolinska institutet, dit hon också anmälts av Kerstin Uvnäs-Moberg. Sarah Holst är dessutom föremål för en polisutredning sedan Kerstin Uvnäs-Moberg i en anmält henne för stöld av djurvävnad, anklagelser som fick spridning i flera dagstidningar genom en TT-artikel. Kerstin-Uvnäs Moberg tror att vävnaderna förts vidare för att någon, stödd av läkemedelsbolag, vill plagiera hennes forskning.
Enligt Sarah Holst finns vävnaderna i en frys på Karolinska institutet.
Samarbetet mellan handledaren Kerstin Uvnäs-Moberg och doktoranden Sarah Holst var efter fem år allt annat än bra.
- Jag hade fått sporadiskt med handledning och var under stor tidspress. Jag samarbetade med Iréne Lund och en konflikt mellan våra handledare Thomas Lundeberg och Kerstin Uvnäs-Moberg blossade upp samtidigt, säger Sarah Holst.
Laboratoriet blev en experimentverkstad där Sarah Holst tvingades arbeta självständigt. Hon berättar att hon slutförde 18 försök med råttor, vilket motsvarar mellan två och tre hela avhandlingar. Endast ett av försöken kom med i den slutliga avhandlingen.
- Det föreföll mig som om Kerstin Uvnäs-Moberg prioriterade att publicera resultat som stödde hennes hypotes, säger Sarah Holst.
Men i höstas, fem år efter samarbetet med Kerstin Uvnäs-Moberg gått i stå, disputerade Sarah Holst - med nya handledare. Kort före disputationen kontaktade Kerstin Uvnäs-Moberg betygsnämnd och opponent för att påverka deras bedömning, utan resultat.
Nu borde Sarah Holst få ordentlig upprättelse men i stället har SLU lagt locket på, tycker flera forskare.
- Det här är en stor sak som SLU har försökt tysta ned. SLU:s ledning har inte gjort något trots att Sarah Holst är friad, säger professor Kristina Dahlborn, som tog över handledarskapet efter Kerstin Uvnäs-Moberg.
SLU borde tagit större ansvar tycker Mats Sjöquist, professor vid Uppsala universitet och Sarah Holsts biträdande handledare de sista åren.
- SLU har varit fega och fallit till föga för Kerstin Uvnäs-Moberg lite för mycket, säger han.
Även doktorandombudsmannen vid SLU, Hans Arrendal, är kritisk mot ledningen. Sarah Holsts begäran att få byta handledare förhalades, trots att en sådan begäran enligt lag måste efterlevas direkt.
- Någon motivering ska inte behövas. Där har det fallerat. SLU:s ledning borde tagit tag i det här på ett annat sätt, säger han, som följt historien nära och beskriver den som unik.
I dag är Kerstin Uvnäs-Moberg biträdande handledare åt en doktorand vid Skövde högskola. Det är inte lämpligt tycker Mats Sjöquist.
- Det hade varit betydligt mer rakryggat att se till att det här inte kunnat ske igen, säger han.
SLU saknar regler för upprättelse, vilket exempelvis Uppsala universitet har. Men Arvid Uggla, dekan, tycker att SLU gett Sarah Holst viss upprättelse.
- Vi gratulerade henne efter disputationen. Dessutom hade hon fått förlängd finansiering med några månader för att kunna bli klar, säger han och uppger att han nu ska ta upp frågan om regler för upprättelse i SLU:s ledningsråd.
Sarah Holst vill gå vidare.
- Jag vill fortsätta forska och är väldigt intresserad av kroppens självläkande förmåga, det var mitt stora intresse för det som drev mig framåt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!