Ny utredning om Carolina Rediviva
En "framstående arkitekt" ska under våren utreda biblioteket Carolina Redivivas framtid i en förstudie, initierad av Uppsala universitet och Statens fastighetsverk.
Carolina lockar inte längre studenter och forskare som förr, visade den förra utredningen. Här ses läsesal A.
Foto: Pelle Johansson
Det har varit tyst i frågan om Carolina Rediviva ett tag nu.
Men fram till för ett år sedan, när prorektor Kerstin Sahlins styrgrupp lade fram sitt förslag för framtida användning av Carolinabyggnaden, var debatten het.
Då stod det klart att det anrika biblioteket inte längre lockade studenter och forskare som förr och att flera institutioner inte längre ville betala för att använda lokaler i byggnaden, och frågan var hur man skulle gjuta nytt liv i salarna.
Efter att utredningen presenterades klingade debatten av och sedan dess har alltså inte mycket hänt. Emellertid är nu nya utredningar på gång. Uppsala universitet och Statens fastighetsverk har avsatt medel för att anlita en "framstående arkitekt", som det står i ett dokument från biblioteksstyrelsen. Arkitekten ska göra en förstudie med styrgruppens utredning som underlag.
- Allt går inte alltid så fort som man vill. Men nu väntar jag bara på att få veta vilken arkitekt som Fastighetsverket upphandlat för att göra förstudien, säger Kerstin Sahlin.
Hennes utredning lade fram en rad förslag för att få ett mer aktivt Carolina. Det talades om att flytta universitetets konstsamlingar dit, att öppna upp entréplanet, att skapa it-baserade grupparbetsplatser i gamla forskarsalar, etcetera. Det arkitekten nu ska göra är att titta på själva byggnadens möjligheter.
- Fastighetsverket har blivit mycket intresserade, bland annat för att de har fått ett jätteuppdrag med att se över Nationalmuseum i Stockholm. För både Carolina och Nationalmuseum gäller att byggnaden och innehållet samspelar, och de vill väl dra lärdomar inför det, säger Kerstin Sahlin.
Carolina är enligt styrgruppen en karaktärsbyggnad för universitetet och för Uppsala som stad. Och frågan om dess framtid är känslig för universitetsledningen, med motstridiga åsikter om hur byggnaden bäst bör användas. Det hörs också ett visst missnöje med att utredningsarbetet stått och stampat, utan att komma framåt. Att besluten om förändringar dragit ut på tiden är inte bra, menar Kerstin Sahlin, men det innebär heller ingen katastrof.
- Vi vill ju ha en effektiv användning av Carolina som i dag är underutnyttjat och därför kostar pengar, säger hon.
Hon tycker dock inte att de olika viljorna inneburit något negativt för arbetet.
- Vi är alla eniga om att Carolina är oerhört viktigt och ska vara fyllt med aktivitet, men precis hur det ska skapas vet vi inte.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!