Rekordmånga utländska studenter

Fler utländska studenter än någonsin har i höst kommit till Uppsala universitet för egen maskin, utan att vara en del av ett utbytesprogram. Det här ställer nya krav på universitetet.

Läraren Shiying Wu går igenom dagens övningar med studenterna på Institutionen för biologisk grundutbildnings två masterprogram på engelska.

Läraren Shiying Wu går igenom dagens övningar med studenterna på Institutionen för biologisk grundutbildnings två masterprogram på engelska.

Foto: Rolf Hamilton

Universitet2008-10-01 09:00
Det väntar en lång dag i laboratoriet för de två grupperna med nya masterstudenter på Institutionen för biologisk grundutbildning.
Zhao Yani kommer från Xin­yiang i nordvästra Kina. Hon är nöjd med sin första tid i Sverige.
- Universitetet har gjort allt de kan för att hjälpa oss, säger hon, som sökt sig till Uppsala för att en kompis sagt att det var bra här.
- Undervisningen här är väldigt annorlunda, men bättre och mer fri. Lärarna i Kina är stelare och inte lika öppna, säger hon.
Zheng Lin, också från Kina, håller med:
- I Kina talar lärarna om för oss hur allt är, här får vi lista ut mer själva. Det är stor skillnad.

De flesta av deras kursare kommer från Kina och Indien men många länder är representerade. Amin Samarghandi kommer från Iran. Han fick uppleva bostadskrisen vid terminsstarten.
- De första tio dagarna var väldigt jobbiga. Jag fick ta in på ett jättedyrt vandrarhem och försökte kolla annonser på Blocket en gång i timmen. Nu har jag med stor tur fått ett rum i Sunnersta. Det är jättebra och min fru har kunnat komma hit, säger han.
Han sökte hit på grund av Uppsala universitets höga rankning bland världens universitet och flera studenter nämner just rankningen som skälet till att de sökt sig hit.
- Att kunna säga att jag studerat vid Uppsala universitet blir någonting väldigt bra när jag kommer hem, säger Ashwini Kumar från Hyderabad i Indien.

Bara en anger det faktum att utbildning är gratis som motivet till Sverigestudierna.
Lars Fransson arbetar centralt på universitetet med de internationella masterstudenterna.
- De ska känna att vi verkligen vill ha dem här och vi har förbättrat vår information och vår mottagning, säger han.
Förutom praktiska frågor, som kravet att vara inskriven vid en ­nation eller vilka rättigheter man har som student i Sverige, har ­studenterna även guidats i de sociala koderna.
- Vi berättar om hur man konverserar, och att kontakten med ­lärare exempelvis är mycket mer informell här än i många andra länder, säger Lars Fransson.

På Uppsala studentkår
tycker man att universitetet kan göra mer, till exempel när det gäller information på engelska på hemsidorna. Man har också noterat en tendens till överrepresentation av utländska studenter bland disciplinärendena, som bör analyseras. Lars Fransson håller med.
- Vi är striktare i Sverige när det gäller exempelvis plagiat. Vi har bett institutionerna ta upp det.
@3a Text ui:Institutionen för biologisk grundutbildning lägger stor kraft på sina utländska studenter.
- Vi har väldigt mycket kontakt med dem innan de kommer, vi hjälper till med möbler och ser till att äldre studenter möter vid bussen från Arlanda, ordnar datakonton snabbt så att de enkelt kan ha kontakt med hemlandet, med mera. Dels är det en fråga om att de inte ska välja något annat universitet, men framför allt tänker vi på deras bästa, säger Lars-Göran Josefsson, utbildningsledare.
Utbildning på högskola är gratis
Cirka 380 studenter har ­registrerats till höstens engelskspråkiga masterprogram. 20 av dem är svenskar. Förra hösten var antalet 250.

Masterutbildningarna är tvååriga och utgör i det nya utbildningssystemet mellannivån mellan den grundläggande treåriga kandidatnivån och forskarutbildningen.

I Sverige är utbildningen högskolor och universitet än så länge gratis för alla, men regeringen har aviserat att man vill införa en avgift för studenter som kommer från länder utanför EU och EES
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!