Skogsförhandlingar i stå

Medan FN:s förhandlingar om bland annat klimat-, och ökenfrågor har lett till internationella konventioner har frågan om skogen gått i stå. EU:s svajande inställning är en viktig förklaring, menar Gunilla Reisch, doktorand på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i sin avhandling.

Universitet2009-05-18 10:48
Efter FN:s stora miljömöte i Rio de Janeiro 1992 fortsatte förhandlingar inom fyra områden: klimat, öken, biologisk mångfald, och skog. I de tre första har bindande konventioner nåtts som skrivits under av världens länder. Men när det gäller ett uthålligt skogsbruk, med en minskning av skövlingen av regnskogarna, har ingen konvention kunnat nås.

Förhandlingsprocessen anses av många bedömare vara ett misslyckande, med djupa klyftor mellan länder i norr och söder, mellan rika och fattiga. Men även inom EU har frågan varit svårlöst, trots att EU vill vara drivande inom internationellt miljösamarbete, menar Gunilla Reisch, forskare på SLU i Uppsala och vid Utrikespolitiska institutet.
- EU har varit väldigt vaga i den här processen, och inte drivande. Dels tror jag man tvivlar på värdet av en internationell konvention, dels finns varierande nationella motiv i bakgrunden, säger Gunilla Reisch.
Utan konventioner har länderna bara kunnat enas om "mjuka" inriktningsbeslut.
- Man ska inte negligera betydelsen av dem, men de är inte tvingande på samma sätt som en konvention och hindrar inte avskogningen, säger Gunilla Reisch.

UNT berättade i förra veckan om de skogsförhandlingar som nu hålls inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december. SLU i Uppsala är engagerat i att ta fram fakta om skogens utsläpp och upptag av växthusgaser som underlag till regeringens förhandlingar.
- Eftersom skogsförhandlingarna gått i stå har skogen vandrat över till att ingå i klimatfrågan, där den i stället får mycket uppmärksamhet nu. Men hur förhandlingarna om skogsbruket inom ramen för klimatavtalet hanteras har jag inte studerat, säger Gunilla Reisch.
Fakta:

1992 hölls FN:s konferens om miljö och utveckling i Rio de Janeiro. Inom klimatområdet, som var ett av de som Rio-konferensen tog upp, har de flesta av världens länder senare även skrivit under Kyotoavtalet med åtaganden om att minska utsläppen av växthusgaser. I december samlas FN:s länder åter för ett klimatmöte, nu i Köpenhamn, där förhoppningen är att ett avtal om utsläppsminskningar ska skrivas under för tiden efter Kyotoavtalet.
De separata skogsförhandlingarna som följde efter Rio-konferensen bröt samman efter den senaste överenskommelsen 2001.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!