Universiteten kritiseras för konferensverksamhet

Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, begränsar konkurrensen på konferensmarknaden i Uppsala. Det anser företaget Congrex som menar att universiteten bryter mot svensk lag och mot EU:s regler.Men Congrex är helt fel ute, menar universiteten.

Universitet2008-04-08 21:00
UNT berättade i måndags att konferenser är "big buisness" i Uppsala och Uppland. Universitetsvärlden har en över hundraårig tradition av att hålla kongresser och konferenser, något som universiteten menar i de flesta fall är en intern angelägenhet och som därför inte behöver upphandlas.

Men det är fel menar företaget Congrex, en av Europas större konferensarrangörer, som anser sig årligen gå miste om miljontals kronor genom att Uppsala universitet och SLU genom sin gemensamma avdelning Akademikonferens begränsar konkurrensen på marknaden i Uppsala. Nu har Congrex som en markering anlitat en advokatbyrå och skrivit brev till universitetens ledningar. I dokumentet skriver Congrex att de konstaterar:
  • att Akademikonferens bryter mot EG-rätten och mot svenska rättsprinciper som säger att statliga företag inte får konkurrera med privata aktörer på ojämlika villkor
  • att Uppsala universitet och SLU bryter mot förbudet i konkurrenslagen och i ett EG-fördrag genom att begränsa konkurrensen på marknaden
  • att universiteten missbrukar sin dominerande ställning genom att med påtryckningar kräva att organisatörer som har någon sorts anknytning till universiteten ska anlita Akademikonferens.
    - Vi hoppas nu på en konstruktiv dialog. Vårt brev har också lett till av vi träffats nu, säger Antonio Gozzo, försäljningschef på Congrex.
    Men än står parterna långt i från varandra.
    - Congrex är ute i ogjort väder. Det är praktiskt för oss att låta en egen avdelning ta hand om de här interna arrangemangen som annars institutionerna själva skulle ordna. Det är som att vi har ett eget tryckeri, säger Mars-Ola Ottosson, universitetsdirektör på Uppsala universitet.

    Frågan om Uppsalas kongresser är het även för Uppsala kommun och näringslivet. Varje internationell kongressbesökare beräknas spendera 3000 kronor om dygnet på boende, mat, transporter, med mera. Ju fler kongressbesökare som kommer till Uppsala desto bättre.
    - Bättre konkurrens på marknaden skulle gynna konferensbranschen i Uppsala, så är det på alla marknader, säger Charlotte Ullberg, kongresschef på Uppsala Tourism AB, som till största delen ägs av Uppsala kommun.
    Uppsala kommun och Akademiska sjukhuset har beslutat att upphandla sina kongresstjänster, medan universiteten i stället bildat egna Akademikonferens.
    - Det är inget fel så länge det handlar om interna konferenser, säger Charlotte Ullberg.

    Frågan är vad som är internt och inte. Mats-Ola Ottosson håller med Congrex om att det kan finnas en gråzon.
    - Visst, och i något enstaka fall kanske man kan diskutera om konferensen varit intern, säger han.
    FAKTA

    Under 2007 anordnades nästan 50 internationella konferenser i Uppsala, enligt statistik från Uppsala Tourism AB. Deltagarantalet låg på mellan 30 personer till 1250, och antalet dagar varierade från en till sju. Varje kongressdeltagare beräknas spendera 3000 kronor på hotell, mat, transporter, med mera. Den övervägande majoriteten av konferenserna var akademiska konferenser, varav de flesta arrangerades av Akademikonferens.
    Någon statiskt över nationella konferenser förs inte, men dessa är betydlig fler.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!