Universitetet stöderpartiskolor i Kina

Uppsala universitet utbildar framtidens tjänstemän och politiker i enpartistaten Kina. I ett par år har universitetet sålt utbildning till partiskolor, bland annat den viktigaste där president Hu Jintao varit rektor.

Universitet2009-04-04 08:00
Nu inleds också ett forskningssamarbete, som har väckt reaktioner inom universitetet.
I dag avslutas i Uppsala en vetenskaplig konferens där blivande kinesiska statsmän från partiskolan Beijing Administrative College diskuterar politisk filosofi med forskare inom humaniora och samhällsvetenskap från Uppsala universitet.

Enligt Kinaexperten Johan Lagerkvist på Utrikespolitiska institutet är de här partiskolorna, eller kaderskolorna som de också kallas, av central betydelse i Kina. Uppsala universitet och andra samarbetspartner kan spela en mycket viktig roll om man genom skolorna kan påverka Kina i en mer demokratisk riktning genom att lyfta frågor om välfärdspolitik, mediernas roll, civilsamhället med mera, menar Johan Lagerkvist.
- Skolorna är väldigt, väldigt viktiga för att forma framtidens politiker, och jag är generellt sett positiv till sådana här samarbeten, säger han.
Och det gäller att ta chansen medan den finns.
- Just nu står dörrarna öppna. De kinesiska beslutsfattarna vill lära, reser ut på turnéer och startar samarbeten. Men dörrarna kan stängas snabbt, säger Johan Lagerkvist.

Men det finns risker. I skriften Sprickor i den kinesiska modellen beskriver Johan Lagerkvist och forskarkollegan Jenny Åberg hur den kinesiska enpartistaten omsorgsfullt byggt upp ett mindre auktoritärt ansikte mot omvärlden, ofta med hjälp av utländska konsulter, för att bättra på Kinas ­varumärke.
- Man ska inte underskatta att man bidrar till att det sätts plustecken framför partiskolorna genom att de kan visa sina samarbetspartner. Men jag tycker ändå att det fungerar bra, säger Johan Lagerkvist.

Uppsala universitet har gett uppdragsutbildningar i förvaltningsfrågor åt kinesiska provinsregeringar under hela 2000-talet. De senaste åren har också samarbeten med partiskolor inletts, för­utom den som nu är i Uppsala också Kinas kommunistiska partis cent­ralkommittés skola.
- Det kan sticka ut att de är just partiskolor, och vi hade funderingar ett par år innan vi skrev på avtalet, men har i dag inga betänkligheter. Vi har också mycket kontakter med utrikesdepartementet, som ger oss starkt stöd, säger Bengt Gustafsson, chef på områdes­kansliet för humaniora och samhällsvetenskap på Uppsala universitet.

Att kunna ge uppdragsutbildningar är av ekonomiskt intresse för institutionerna. Men enligt Bengt Gustafsson är det andra vins­ter som är motivet bakom samarbetet.
- Det ger väldigt goda erfarenheter för våra lärare, vi har behov av att lära mer om Kina, och vi har ett demokratiuppdrag, säger han.
Parterna tar i och med den vetenskapliga konferensen ett nytt steg i samarbetet. Statsvetenskapliga institutionen är värdar, men docent Mats Lundström, som sitter i institutionsstyrelsen, ifrågasätter konferensens akademiska värde.
- Man kan betvivla kompetensen i ett ämne som statskunskap hos lärare från en kommunistisk kaderskola. Dessutom är det osäkert om de vill, eller får, föra ett fritt akademiskt samtal i politisk filosofi, säger han.

Han undrar om inte en konferens av det här slaget är ett slags representationsverksamhet för att få sälja utbildning.
- Vi lånar på det här sättet ut vår prestige till en skola för partimedlemmar vars akademiska status starkt kan ifrågasättas. Att sälja utbildning är i och för sig inte så problematiskt, men att ordna en forskarkonferens i ett så politiskt laddat ämne som politisk filosofi ställer större krav på akademisk integritet, säger han.
Bengt Gustafsson välkomnar synpunkterna.
- Det här är ett första trevande steg mot ett vetenskapligt samarbete. Men det är bra att det finns kritik så att vi får pröva detta och se om det är bra eller inte, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!