Utländska studenter måste strykas

Akut kris råder i antagningen till svenska högskolan i höst. Som en unik nödlösning kommer tusentals korrekt gjorda ansökningar från utländska sökande att slängas, utan att ha bedömts. Annars äventyras hela antagningen med 290 000 sökande.

Universitet2008-06-07 00:00
Antalet utländska sökande till den svenska högskolan har ökat mycket kraftigt, från drygt 4 000 sökande till förra höstterminen, till nästan 22 000 inför kommande höst. Orsaken är att utländska personer nu kan söka via nätsidan studera.nu, precis som svenska studenter. Det här har gjort ansökningen mycket enklare, vilket skapat totalt kaos i antagningssystemet när långt fler än förväntat har sökt till Sverige. Problemet är att den svenska administrationen inte hinner hantera alla ansökningar, till exempel värdera utländska betyg eller bevilja uppehållstillstånd.
- Högskole-Sverige har blivit helt tagna på sängen, säger Einar Lauritzen, chef för studerandebyrån vid Uppsala universitet.

För att inte antagningsprocessen inför höstterminen ska haverera med försenade antagningsbesked för 270 000 svenska sökande har styrelsen för Sveriges universitets- och högskoleförbund tagit till vad man i ett dokument kallar "en mycket drastisk åtgärd", som enligt förbundets jurister sannolikt också bryter mot gällande regler.
Åtskilliga tusen av de utländska ansökningarna kommer att kunna slängas, utan att de ens har prövats och trots att de är helt korrekt genomförda och mycket väl skulle kunna lett till antagning. Märkligt, menar Carl Nettelblad, doktorand vid Uppsala universitet och studentrepresentant inom högskoleförbundet.
- Om det här hänt svenska studenter i ett annat land, vad hade vi då tänkt om det landets byråkrati? När jag först hörde om detta tog jag det för helt osannolikt att det skulle bli aktuellt och när beslutet togs blev jag förbannad, säger Carl Nettelblad.

Högskoleförbundets beslut är en rekommendation och sista ordet ligger på varje högskola. Uppsala universitet är inte en av de högskolor som har störst antal utländska sökande, utan skulle hinna hantera sina 2000 sökande utan svenskt personnummer. Ändå väljer man att följa rekommendationen och avvisar vissa korrekta ansökningar.
- Att agera gemensamt är viktigt och alla ansökningar hänger dessutom i hop i ett system, säger Einar Lauritzen, som berett frågan till högskoleförbundets styrelse, men som inte varit med och fattat beslutet.
Högskoleförbundet har haft att välja på två onda ting, enligt honom.
- Vi kan inte låta bli att göra något och det går inte att förskjuta processen för alla i den sedvanliga antagningen, som ska få besked i juli. Men det här måste vara en engångsföreteelse och är absolut inte rimligt i en förlängning, säger Einar Lauritzen.

Högskoleförbundets styrelse ger med sitt beslut klartecken för att slänga alla ansökningar från personer utanför EU och EES-samarbetet. Motivet för detta är att de sökande ändå inte kommer att hinna få uppehållstillstånd till kursstarten i höst.
- De straffas fast de gjort precis som de ska när man söker. Ska man gå ett flerårigt program skulle man utan större skada dessutom kunna missa inledningen i väntan på uppehållstillstånd, nu får man inte den chansen, säger Carl Nettelblad, som tycker att högskolorna borde haft bättre beredskap.
- Redan inför vårterminen såg vi att antalet sökande ökade mycket. Jag förstår att situationen är jättesvår nu, men man borde ha reagerat tidigare, säger han.

Den som fått sin ansökan kasserad har ingen möjlighet att överklaga, eftersom det inte skett någon prövning som går att överklaga.
- Däremot borde hela processen kunna överklagas till justitieombudsmannen, det kan även utländska medborgare göra, säger Carl Nettelblad.

Einar Lauritzen menar att informationen till de utländska sökande måste bli bättre i framtiden.
- Det måste göras tydligare för vem olika antagningar främst är avsedda för, säger han.
En särskild antagningsomgång genomförs redan under vintern just för att det ska vara möjligt att hinna få uppehållstillstånd beviljat.
FAKTA

De som kommer att kunna avvisas är i första hand sökande som redan sökt samma utbildning i den tidiga omgången med sökdag 1 februari. Dessa är 3 500 till antalet, och utgör inte en kontroversiell grupp. Ytterligare 1 500 som sökt i båda omgångarna, men i den senare inte sökt exakt samma utbildning kommer också kunna avvisas.
I andra hand kan 1000 sökande som sökt svenskspråkiga utbildningar avisas med hänvisning till att de inte uppfyller behörighetskravet i svenska. Här kan den sökande dock komplettera med behörighetsintyg senast 19 juni.
I tredje hand kan sökande utanför EU och EES avvisas med hänvisning till att deras ansökan om uppehållstillstånd inte kommer att kunna hanteras i tid till antagning och terminsstart.
Absolut flest antal sökande med utländska meriter kommer från Pakistan, över 10 000 sökande, näst flest från Nigeria, följt av Finland och Norge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!