"De som träder fram är bara en bråkdel"

Fler anmäler sexuellt ofredande till polisen och 12 procent av gymnasietjejerna i Uppsala tycker att sexuella trakasserier är ett problem i skolan – samtidigt väcker kampanjen "Metoo" frågan till liv.

Stina Wollter trädde fram i sociala medier och berättade om övergrepp hon utsatts för.

Stina Wollter trädde fram i sociala medier och berättade om övergrepp hon utsatts för.

Foto: Nina Leijonhufvud

unt tv+text2017-10-18 21:02

Skådespelerskan Alyssa Milano gjorde nyligen ett inlägg på Twitter där hon uppmanade kvinnor att berätta om sexuella kränkningar under hashtaggen "#metoo". Tweeten fick ett enormt gensvar och miljontals människor världen över delat med sig av sina berättelser i sociala medier. En av dem är Uppsalaprofilen Stina Wollter som i ett inlägg på Instagram berättade vad hon varit med om.

– Det första som hände mig var när jag gick på Eriksskolan i Uppsala. Då släpade killarna in mig på toan under rasten där de sedan tog av mig kläderna. Det hände upprepade gånger och jag var bara tolv år gammal. När jag var 17 år blev jag våldtagen och det är inte så att jag bara reste mig och gick vidare. Kroppen minns övergrepp och kränkningar. Det skulle bli en bok om jag skulle behöva berätta om allt jag har varit med om, säger Stina Wollter.

Stina Wollter har 125 000 följare på Instagram – responsen lät inte vänta på sig.

– Det är inte alla som vill berätta om det offentligt, det är viktigt att poängtera att de som träder fram bara är en bråkdel av dem som har utsatts. Hundratals personer har skrivit privata meddelanden till mig där de berättar om vad de har blivit utsatta för efter att jag skrev mitt inlägg.

2007 anmäldes 81 sexuella ofredanden till polisen i Uppsala. 2016 hade siffran ökat till 206.

– Min personliga gissning är att ju mer det uppmärksammas desto mer ökar anmälningsbenägenheten när folk ser att det tas på allvar. Förhoppningsvis har folk i större utsträckning förstått att det är brottsligt och inte bara olämpligt, säger Liselotte Herschend, åklagare i Uppsala.

I en enkät bland 3500 skolelever i Uppsala uppgav 4 procent av barnen i årskurs 7 att de under de senaste 12 månaderna blivit sexuellt utnyttjad eller tvingad till sexuella handlingar. Bland eleverna i årskurs 2 på gymnasiet uppgav 10 procent att de hade utsatts för detta. 12% procent av tjejerna i samma årskull svarade att de tycker att sexuella trakasserier är ett problem i skolan.

– En enda tjej som uttrycker att de upplever det som ett problem är en för mycket. Det råder nolltolerans mot alla former av trakasserier i skolan. Vi arbetar aktivt med värderingar samt attityder när det gäller sexuella trakasserier och har tydliga rutiner för vad vi ska göra om det uppdagas, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden i Uppsala.

Enkäten genomfördes av Region Uppsala och publicerades i år.

Metoo-kampanjen har gett eko ända upp i Sveriges riksdag. Utrikesminister Margot Wallström (S) hyllar initiativet.

– Det är modiga kvinnor och flickor runt om i världen men jag tänker också som politiker: Vad gör vi? Det räcker inte med den här typen av upprop utan det måste leda till åtgärder. Vi måste fundera på hur vår lagstiftning ser ut, säger hon till TT.

LÄS MER:Många engagerade i "Me too"-kampanjen

LÄS MER:Unga tjejer vittnar om vardag av sexuella ofredanden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om