Få personrån klaras upp

Nio av tio personrån klaras aldrig upp. Det framgår av statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Våld är vanligt i samband med personrån.

Våld är vanligt i samband med personrån.

Foto: TT/arkiv

uppdaterad2016-02-26 10:49

De fyra personrån som har inträffat i centrala Uppsala under veckan kan bli svåra att klara upp om man ser till Brå:s statistik för det senaste decenniet.

– Det stämmer att det är svårt att klara upp sådana här rån. Vi behöver vittnesiakttagelser eller ännu hellre ta någon på bar gärning eller flyende fot, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesperson.

Enligt honom lyckas polisen ofta ringa in vilken krets av personer som utfört personrån, men det är ofta svårt att få fram bevisning som håller i en rättegång.

– Ibland kan rånoffret ha varit påverkad. Eller så har händelseförloppet varit tumultartat så att det är svårt att klarlägga vem som gjort vad, säger Christer Nordström.

Veckans fyra personrån följer en mall som enligt Nordström är vanlig. En person kommer fram och frågar om klockan eller vägen. Plötsligt är offret omringat, tumult uppstår, gänget springer i väg och har fått med sig plånbok och mobil.

De två rån som skedde natten mot fredagen inträffade dels i korsningen Vaksalagatan–Torkelsgatan, dels på Stora Torget. I det första fallet var offret en 24-årig man som fick en fråga om vad klockan var. När han tog upp mobilen för att kolla tiden började rånaren slita i telefonen. Hans kumpaner sprang fram, tumult uppstod och 24-åringen fick ta emot slag och sparkar och föll till marken.

I det andra fallet var det en 43-årig man som blev slagen av ett gäng på fem sex personer och efter misshandeln upptäckte att mobilen var stulen.

Dessa fall plus de två som inträffat tidigare i veckan, vid Dombron och i korsningen S:t Johannesgatan–S:t Larsgatan, blir emellertid svåra att klara upp om man ser till Brå:s statistik.

Medan uppklarningsprocenten för butiksrån uppgår till mellan 25 och 32 procent under det senaste decenniet så ser det betydligt sämre ut när det gäller personrånen.

Här ligger uppklarningen på mellan 9 och 12 procent, vilket betyder att nio av tio personrån aldrig klaras upp.

Bland samtliga rån står personrånen för 70 procent. Enligt Brå:s enkät Nationella trygghetsundersökningen (NTU) har 0,7 procent av befolkningen (16–79 år) blivit utsatta för personrån. Den typiska förövaren är en ung man precis som rånoffret. Åldersgruppen 16–24 år dominerar i statistiken. Även bland kvinnor är de yngsta mest utsatta.

Våld förekommer i samband med vart femte personrån. 22 procent av offren under 2014 uppgav att de blivit sparkade, slagna eller utsatta för annat våld.

LÄS MER: Rånvåg i Uppsala

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om