I och med att Sverige ökar sitt engagemang i krigsområden har det blivit uppenbart att fler hemvändande soldater behöver vård och stöd för att bearbeta ofta mycket traumatiska upplevelser.
– Både under och efter tjänstgöring kan soldater drabbas av olika hälsoproblem som högt blodtryck, sömnbesvär, problem med koncentrationen, oro och nedstämdhet. Sedan ett och ett halvt år har vi erbjudit krigsveteraner vård inom ramen för en klinisk studie och konstaterat att behovet är stort, säger Eva Lindström, psykiatriker och ansvarig för den nya enheten.
I dag går ett fyrtiotal personer i behandling via detta forskningsprojekt.
Enligt Eva Lindström är det vanligt att symtomen kommer smygande bland soldater, varav vissa har sökt vård hos husläkare utan att få adekvat hjälp. Den målgrupp den nya mottagningen tar sikte på är veteraner med egna krigserfarenheter. För att räknas som veteran ska man ha varit i utlandstjänst på uppdrag av en svensk myndighet.
– För flyktingar finns redan en enhet som tar hand om personer med posttraumatisk stress, säger Eva Lindström
Den nya enheten är en öppenvårdsmottagning som sorterar under psykiatrin på Akademiska sjukhuset. Oavsett var i landet man bor kan man söka hit för utredning, antingen via en egen vårdbegäran eller remiss från läkare.
Mottagningen bemannas av Eva Lindström och specialistsjuksköterskan Stefan Olsson. Man har också tillgång till psykolog och kurator vid behov.