Isdrama på Fyrisån när man räddades ur vattnet

Ett drama utspelade sig i Fyrisån under lördagsmorgonen, när husbåtsägaren Mia Ågren och pojkvännen Sadan Ekdemir kunde rädda en man som gått genom isen.

Mia Ågren och hennes pojkvän kunde från sin husbåt rädda en man som gått genom isen på Fyrisån. "Vi var alla chockade och förvirrade", säger hon.

Mia Ågren och hennes pojkvän kunde från sin husbåt rädda en man som gått genom isen på Fyrisån. "Vi var alla chockade och förvirrade", säger hon.

Foto: Privat

Uppdaterad2018-02-25 14:07

– Jag vaknade av en mansröst som skrek "helvete, helvete!". Jag trodde att det var grannen som skrek för att min båt höll på att frysa sönder, berättar Mia Ågren dagen efter dramatiken.

Hon bor i en husbåt som ligger lite för sig själv, ett par hundra meter från Kungsängsbron. När isen fryser så hörs det hur det brakar –  och just så lät det när mannen skrek.

– Jag försökte snabbt få på mig kläder och studsade runt på ett ben inne i båten innan jag lyckades. Men till sist kom jag ut på bryggan.

Väl där såg hon att det inte var båten som gått sönder. Det var isen. Just här är vattnet djupt även in mot stranden och i en vak låg en man som sprattlade och plaskade. Mia Ågren och hennes pojkvän Sadan Ekdemir nådde honom från bryggan och lyckades dra upp honom på båten.

– Mannen frös och var förvirrad, ja vi var alla chockade och förvirrade. Han fick komma med in och jag försökte fråga om han var okej, eller om han var skadad.

I det läget ringde Mia Ågren efter ambulans. Men där blev beskedet att eftersom mannen - som Mia Ågren alltså uppfattade som chockad och förvirrad - sa att han inte var skadad så var det en fråga för polisen. Men hos polisen blev svaret att det här visst var ambulansens sak.

– Jag tyckte att det var konstigt, men ringde förstås tillbaka och till sist kom en ambulans.

Men då skedde nästa märklighet. Ambulanspersonalen tyckte att mannen själv kunde komma ut till ambulansen.

– Jag trodde att de skulle komma in och checka av hur han mådde. Men det vill de inte.

Efter att Mia Ågren och hennes pojkvän insisterat på att personalen borde gå ombord och ta hand om den nedfrusne mannen så blev det till sist som de ville.

– De tog honom till akuten. Men jag tycker att det blev en väldigt konstig situation när ambulansen först hänvisade till polisen, och sedan inte vill hjälpa mannen till ambulansen, säger Mia Ågren.

Hon beskriver hur dramatiken gjorde henne förvirrad.

– Jag frågade inte ens vad han hette, eller vad han hade gjort på isen. Men jag gissar att han bara tänkte gå över till andra sidan. Kanske tänkte han att det var bra att hålla sig nära båten när han gick ut på isen. Men det är ju precis tvärtom. Intill en uppvärmd båt blir ju isen svagare.

Efteråt började Mia Ågren fundera på hur vanligt det egentligen är med drunkningstillbud på vintern. Hon hittade preliminär statistik från Svenska livräddningssällskapet som visar att nio personer i Sverige drunknat i januari i år efter att ha gått igenom isen.

– Det gjorde mig medveten om riskerna och jag fick tanken att vad hade hänt om jag inte var där, säger hon.

På ambulansen i Uppsala känner man inte igen sig alls i beskrivningen av händelsen.

- Jag har talat med personalen som var på plats och de säger att de gick ned i båten för att kolla läget. Där och då bedömde de att mannen behövde komma till sjukhus och tog sedan med sig honom i ambulansen, säger Lars Westman, avdelningschef på ambulansen i Uppsala.

Han säger också att larmet som kom var ett så kallat prio 1-larm och att ambulansen åkte till Fyrisån med blåljusen påslagna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om