Expert vill ha nederbörd inte sol och värme

Grundvattennivåerna är låga i hela landet. Nu hoppas experterna på en sen sommar och mycket nederbörd.

Grundvattennivåerna är låga i hela landet. Nu hoppas experterna på en sen sommar och mycket nederbörd för att inte dricksvattnet ska sina i Uppsala län.

Grundvattennivåerna är låga i hela landet. Nu hoppas experterna på en sen sommar och mycket nederbörd för att inte dricksvattnet ska sina i Uppsala län.

Foto: Jens Ökvist

Uppland2019-02-20 19:30

– Vi vill absolut inte ha en sådan värme som vi hade redan i maj förra året. Det skulle inte vara bra för grundvattenmagasinen i landet, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) i Uppsala.

På onsdagen presenterade SGU sin analys för februari hur grundvattennivån ser ut i Sverige.

– Tittar man på de små magasinen, det vill säga de som är kopplade till den enskildes egen brunn - så är de normala eller något under normala. Däremot är de magasin varifrån kommuner får sitt vatten under eller mycket under de normala för årstiden i nästan hela landet, förklarar Bo Thunholm.

Han förklarar att det kommer behövs mycket nederbörd under de närmaste två, tre månaderna för att vattennivåerna ska återgå till de normala i Sverige.

Om det inte kommer rikligt med nederbörd så kan kommuner behöva gå ut med restriktioner och vidta åtgärder för att begränsa vattenförbrukningen, tror Thunholm.

– Därför är det bra att man börjar fundera nu hur man ska använda sitt vatten och att man inte räknar med att göra stora uttag av vatten till bevattning under året, förklarar Bo Thunholm.

När det gäller Uppsala län så är den generella rekommendationen att man ska vara försiktig med vattenförbrukningen, men beroende på olika lokala förutsättningar kan grundvattentillgången variera en del.

– I Uppsala kommun exempelvis så förstärker man grundvattnet med hjälp av så kallad infiltration från Fyrisån, berättar Bo Thunholm.

På Hållnäshalvön, i den norra delen av Tierps kommun, har flera boende haft problem med vattenförsörjningen till följd av låga grundvattennivåer.

– Jag har en egen brunn på tomten som är fyrtio meter djup och nu i vinter har det varit problem att få upp vatten ur brunnen, berättar Per Sundgren.

Vid ett par tillfällen har det varit helt slut med vatten för Per Sundgren.

– Sedan har vattnet kommit tillbaka igen efter par timmar, men ibland har det varit lite missfärgat och inte smakat så bra, berättar han.

Bo Thunholm förklarar att i kustnära områden som Hållnäshalvön kan de med enskilda brunnar få problem.

– Grunda brunnar minskar risken för saltvatteninträngning men innebär samtidigt att vattentillgången kan minska, säger Bo Thunholm.

Det är det kommunala bolaget Temab som ansvarar för vattenfrågan i Tierp. Enligt VA-chefen Jörgen Johnsen så har de inte sett några tecken på låga grundvattennivåer.

– Inte på de platser då vi har vår verksamhet i vilket fall, men det behöver inte utesluta att så är fallet på andra håll på Hållnäshalvön, säger Jörgen Johnsen.

Han förklarar också att de kommunmedborgare som har problem med sina brunnar kan fylla på dricksvatten i de kommunala vattenkiosker som finns i Skärplinge och Örbyhus.

Vattenförsörjning

När det gäller vattenförsörjningen är den i grunden ett enskilt ansvar.

Inom tätbebyggelse har kommuner av hälso- och effektivitetsskäl valt att ansvara för dricks- och avloppsvattenförsörjningen till invånarna.

De som däremot bor utanför ett tätbebyggt område har ett eget ansvar att se till att dricks- och avloppsvattenförsörjning fungerar. Detta gäller även vid både torka och översvämningar. Kommuner har också rätt att införa vattenrestriktioner.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!