Misskötte djur - kan straffas med vite

En uppländsk djurägare kan få betala ett vite på drygt 20 000 kronor om han inte åtgärdar brister i sin djurhållning. Det har förvaltningsrätten slagit fast i en dom.

En uppländsk djurägare kan få betala ett vite på drygt 20 000 kronor om han inte åtgärdar brister i sin djurhållning, enligt beslut hos både länsstyrelse och förvaltningsrätt.

En uppländsk djurägare kan få betala ett vite på drygt 20 000 kronor om han inte åtgärdar brister i sin djurhållning, enligt beslut hos både länsstyrelse och förvaltningsrätt.

Foto: Anders Forngren

Uppland2019-11-08 08:30

I slutet av 2017 genomförde länsstyrelsen i Uppsala län en besiktning på den gård i norra Uppland där djurägaren håller till. I samband med besiktningen noterade länsstyrelsens personal en mängd med brister i djurhållningen.

I beslutet som länsstyrelsen utfärdade sägs bland annat att djuren behöver mera tillsyn, undersökning av veterinär samt att säkerheten måste förbättras i de hagar där djuren betar. Enligt länsstyrelsen skulle bristerna åtgärdas med omedelbar verkan.

I början av 2018 genomförde myndigheten ett nytt besök på gården. I samband med denna noterade länsstyrelsens personal att djurägaren inte följt beslutet i något avseende. 

Djurägaren menade att han tidigt under 2017 haft en veterinär på plats som undersökt djuren, det vill säga långt innan länsstyrelsen gjorde sin inspektion samma år. När det gäller markfrågan så har djurägaren förklarat att han inte äger marken och därför inte har möjlighet att åtgärda den, enligt de krav som länsstyrelsen ställer.

Efter besöket ansökte länsstyrelsen hos förvaltningsrätten om att ett vite på drygt 30 000 kronor skulle utdömas mot djurägaren om han inte åtgärdade bristerna.

Nu har förvaltningsrätten granskat fallet och säger i sin dom att ett vite ska utdömas på drygt 20 000 kronor om djurägaren inte åtgärdar de brister som rör djuren. Däremot menar rätten att man inte kan kräva att djurägaren ska åtgärda de brister som rör marken. 

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!