Barn med förälder i fängelse drabbas hårdast

Barn vars förälder dömts till fängelse klarar sig sämre i livet än om föräldern hade fått ett annat straff. "Barnen behöver stöd", menar en forskare.

En aktuell studie har följt 40 000 barn vars föräldrar åtalats och dömts till fängelsestraff mellan åren 1997-2004.

En aktuell studie har följt 40 000 barn vars föräldrar åtalats och dömts till fängelsestraff mellan åren 1997-2004.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Uppsala kommun2019-10-31 13:00

– Det visade sig vara riktigt stora skillnader. Fängelsestraff för föräldrarna ger starkare negativa effekter för barnen än om de till exempel hade fått böter, säger Hans Grönqvist, nationalekonom vid IFAU, (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) samt Uppsala universitet.

Han och andra forskare har i en studie följt 40 000 barn vars föräldrar åtalats och dömts till fängelsestraff mellan åren 1997-2004. Den gruppen har jämförts med 130 000 barn vars föräldrar dömts till andra straff än fängelse. 

– Man skulle ju kunna tänka sig att det gagnar barnen om en kriminell familjemedlem försvinner från hemmet. Men så verkar det inte vara. I undersökningen blir det tydligt att det just är fängelsestraffet som gör att barnen klarar sig sämre i livet. Fängelse eller inte är den enda skillnaden mellan grupperna, säger han.  

Resultatet visar att barn vars förälder fått en fängelsedom oftare blev kriminella i tonåren – risken var 23 procent högre än om straffet hade varit ett annat. Sannolikheten att vara utan jobb i 25 års -åldern var 37 procent större för barnen med förälder i fängelse. Dessutom fick barnen med föräldrar i fängelse sämre grundskolebetyg och hade mer sällan en gymnasieexamen.  

Vad kan det bero på?

– Den viktigaste orsaken är nog det trauma och stigma som ett barn upplever av att ha en förälder i fängelse. Att barnen blir annorlunda behandlade av sin omgivning. En förälder i fängelse kan också drabba familjen ekonomisk, genom att en inkomst försvinner, säger han. 

Ungefär 8 000 barn och ungdomar i Sverige har minst en förälder i fängelse.   

– Vi vet sedan tidigare att det inte finns något organiserat stöd från samhällets sida för att hjälpa de här barnen. Det enda som finns är vissa ideella föreningar på ett fåtal orter, säger Hans Grönqvist och tillägger: 

–  Med tanke på resultatet är det extra viktigt att de här barnen får stöd redan tidigt i grundskolan. Det är inte meningen att föräldrarnas straff också ska vara ett straff för barnen. 

De flesta av de studerade föräldrarna var åtalade för den typ av brott som ibland kan leda till fängelse, ibland till andra straff. Det handlar alltså inte om föräldrar som dömts till grövre brott.  

Blev du förvånad över något i resultatet?

–  Ja, att de negativa effekterna hängde kvar så länge för barnen. Att vi kunde se effekter ännu när det var unga vuxna. Det handlar om människor i lägre socioekonomiska grupper och risken för ojämlikhet är stor om inte barnen med föräldrar i fängelse får stöd och hjälp. 

Hans Grönqvist forskar i nationalekonomi.
Hans Grönqvist forskar i nationalekonomi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!