"Beslutet inte prövat för tvillingarna"

Migrationsverket ska för första gången pröva hur tvillingarna Allison och Erik Broström påverkas av separationen från sin utvisningshotade mamma.

Tvillingarna Allison och Erik är 11 månader gamla och svenska medborgare. Deras mamma och stora syskon ska utvisas till Peru 10 december.

Tvillingarna Allison och Erik är 11 månader gamla och svenska medborgare. Deras mamma och stora syskon ska utvisas till Peru 10 december.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2019-11-26 20:00

I lördags berättade UNT om fembarnsfamiljen i Uppsala som riskerar att splittras eftersom mamman Ruth Acosta och hennes tre äldsta barn från ett tidigare förhållande ska utvisas till Peru. För att få stanna i Sverige måste de enligt utlänningslagen ansöka om uppehållstillstånd på plats i sitt hemland. Handläggningstiden är enligt Migrationsverkets hemsida mellan 11 och 16 månader. 

Kvar hemma i Luthagen blir snart ettåriga tvillingarna Erik och Allison, som är svenska medborgare, och pappan Johan Broström. Familjen har ansökt om så kallat verkställighetshinder och bifogat intyg från flera experter som menar att utvisningen av mamman bryter mot FN:s barnkonvention.

"Tidig separation från den primära anknytningspersonen är tveklöst ett svårt trauma för ett spädbarn, med långtgående konsekvenser", skriver Anna Arkadi, specialistläkare och professor vid Uppsala universitet i ett utlåtande.

Expertintygen är familjens hopp när Migrationsverket ska fatta beslut om det finns något skäl att upphäva beslutet om utvisning.

Migrationsverkets presschef Per Ek är tydlig med att han inte kommenterar pågående ärenden. Orsaken är att han inte kan föregå ett beslut som ska fattas av myndighetens tjänstemän. Men han säger att Migrationsverket ännu inte prövat vad familjens ansökan om verkställighetshinder betyder för tvillingarna.

– De nya intyg som skickats in ska nu bedömas om de kan anses vara nya skäl för att göra undantag från huvudregeln att en ansökan om uppehållstillstånd ska göras från hemlandet.

Migrationsverkets utvisningsbeslut togs innan tvillingarna fanns och gällde bara mamman och hur de äldre barnen skulle kunna påverkas, enligt Per Ek. Inför att det överklagade ärendet skulle prövas i Migrationsdomstolen lämnade verket ett yttrande och föreslog att pappan och tvillingarna följer med till Peru.

När fattas beslutet om verkställighetshinder?

– Det är tyvärr en jättesvår fråga att svara på, säger Per Ek.

Kommer beskedet innan 10 december då utvisningen ska verkställas?

– Ja, det låter som om att vi borde titta på den här frågan innan familjen reser till Peru.

Migrationsverket har tidigare meddelat att familjen kommer att få förtur på sin ansökan och att handläggningstiden inte kommer att dra ut på tiden. Men hur lång tvillingarnas separation blir från mamman kan inte myndigheten säga. 

Om två veckor är risken stor att tvillingarna Allison och Eriks mamma Ruth Acosta utvisas från Sverige till Peru.
Om två veckor är risken stor att tvillingarna Allison och Eriks mamma Ruth Acosta utvisas från Sverige till Peru.
Utlänningslagen

En utländsk medborgare som vill ha uppehållstillstånd ska ha ansökt och beviljats ett tillstånd före inresan i Sverige. 

Ett undantag är om utlänningen har stark anknytning till en person bosatt i Sverige och det inte skäligen kan krävas att utlänningen reser till ett annat land för att lämna in en ansökan. 

Särskild hänsyn ska tas till konsekvenserna för barn som skiljs från föräldrar, om det är klart att uppehållstillstånd skulle ha beviljats före inresan i Sverige.

Källa: Sveriges Riksdag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!